Hermens kent fenomeen Kipchoge als geen ander: 'Waanzinnig talent, leeft als monnik'
Eliud Kipchoge blijft een fenomeen op de marathon. De Keniaan, die op 5 november 38 jaar wordt, scherpte zondagochtend in Berlijn zijn eigen wereldrecord op de klassieke 42 kilometer en 195 meter aan tot 2.01.09. Daarmee was hij een halve minuut sneller dan zijn oude wereldrecord van 2018, ook in Berlijn gelopen.
Monnik
"Hij is een waanzinnig talent en leeft als een monnik. De combinatie van talent en discipline heeft hem dit gebracht", zegt Jos Hermens, de atletenmanager die de Keniaan als uithangbord van zijn NN Running Team onder contract heeft. Kipchoge werkt al jaren samen met de 72-jarige Brabander.
Tweevoudig olympisch kampioen Eliud Kipchoge trof, als vaker in de afgelopen jaren, prachtige omstandigheden op de marathon in Berlijn. Hermens: "Het was, net zoals in 2018, hartstikke goed weer. Niet te warm, niet te koud. Geen wind. Idealer kan je niet krijgen."
Hij was zelf als gevolg van de naweeën van een coronabesmetting niet aanwezig in Berlijn. "Het was raar hem via televisie te volgen."
Kleine terugval
Kipchoge vertrok hard, kende even een kleine terugval, maar herpakte zich in de slotfase en kwam uit op 2.01.09. Volgens Hermens had hij nog wat sneller kunnen zijn. "Als hij iets langzamer was vertrokken, dan had hij waarschijnlijk harder gelopen. Ik had zelfs nog de hoop op een tijd onder de 2 uur en 1 minuut. Dit is echter ook een bizar mooie tijd", aldus de Nederlander.
Kipchoge won zijn vijftiende marathon in zeventien wedstrijden. De superatleet heeft ook als enige mens een marathon onder de 2 uur gelopen. Dat deed hij in oktober 2019 in Wenen. In een zeer strak geregistreerde race met in totaal 41 helpers en zonder concurrenten liep Kipchoge naar 1.59.40. Door het bijzondere karakter van de race (geen officiële wedstrijd) geldt de tijd niet als wereldrecord.
Onder 2 uur moeilijk verhaal
Hermens verwacht dat een tijd onder de 2 uur in een normale stadsmarathon een moeilijk verhaal gaat worden. "Dan moet er nog een minuut vanaf. Er is niet zo veel tijdwinst meer te boeken. Een stadsmarathon telt veel bochten, stoepjes, kinderkopjes, etcetera. In elke bocht verlies je wel een seconde. Ik zie zo gauw niemand onder de 2 uur lopen in een stadsmarathon. En Kipchoge wordt niet jonger", is de mening van de atletenmanager.
Kipchoge is een man van discipline, ook nadat hij alles al heeft gewonnen en qua tijden geen gelijke kent op de marathon. Hermens: "Hij is al twintig jaar bezig met topatletiek. Als je 'm ziet tijdens trainingen, zijn manier van leven. Het is ongehoord. Dat kunnen we in het Westen bijna niet meer. Door ervaring weet hij ook wanneer hij moet drinken. We moeten ook eerlijk zijn over schoenen. Die zijn laatste vijf jaar een stuk verbeterd."
Oog voor vernieuwing
Hermens en Kipchoge hebben oog voor vernieuwingen. "Kipchoge heeft een fantastisch team. We waren met twaalf mensen in Berlijn, onder wie fysiotherapeuten en coaches. Ook op ons kantoor in Nijmegen gebeurt veel. We hebben veel te danken aan sponsoren. Daardoor kunnen we verder professionaliseren. We letten op details. We hebben de afgelopen jaren veel meer kennis gekregen over drinken, eten, trainingen en herstel."
Daarnaast heeft Berlijn, waar in de afgelopen jaren meerdere wereldrecords zijn gelopen, een geweldig parcours. "Berlijn is het meest geschikt voor een eventuele tijd onder de 2 uur", analyseerde Hermens zondag. "Ik kan mij voorstellen dat je ergens een speciaal parcours aanlegt waar andere regels voor hazen gelden. In Saudi-Arabië willen ze zo'n parcours aanleggen, maar dat is een land met veel problemen."