NOS SportAangepast

Kipchoge verbetert in Berlijn eigen wereldrecord op de marathon

Eliud Kipchoge heeft bij de marathon in Berlijn zijn eigen wereldrecord verbeterd. De 37-jarige Keniaan kwam na 2.01.09 over de finish bij de Brandenburger Tor.

Het oude record, dat hij in 2018 eveneens in Berlijn liep, was 2.01.39.

Kipchoge snelt in Berlijn naar nieuw wereldrecord marathon

Kipchoge heeft nu vijftien van de zeventien marathons waarin hij aan de start stond, gewonnen. Daartoe behoren de olympische marathons van Rio (2016) en Tokio (2021). Hij heeft zijn zinnen gezet op nieuw olympisch succes in Parijs 2024. Daarmee zou hij de eerste atleet worden die drie keer de marathon wint op de Spelen.

Kipchoge presteerde het in 2019 al eens om op een afgezet parcours in Wenen als eerste mens een marathon onder de twee uur te lopen. Met hulp van een grote groep gangmakers kwam hij uit op 1.59.40. Die tijd wordt echter niet erkend als wereldrecord.

Ideale weersomstandigheden

Begeleid door drie hazen ging Kipchoge er in Berlijn met de Ethiopiërs Andamlak Belihu en Guye Adola snel vandoor. Het kopgroepje had er onder ideale weersomstandigheden flink de pas in. Voor Adola ging het te snel. Hij haakte na zo'n vijftien kilometer af.

EPA
Eliud Kipchoge bij de finish in Berlijn

Kipchoge en Belihu lagen halverwege een minuut voor op het recordschema, waarna de hazen in snel tempo afhaakten. Na 25 kilometer stond het leidende tweetal er alleen voor.

Het tempo dreigde even in te zakken en dat was voor Kipchoge het signaal om het verder alleen te doen. Hij liet Belihu na 26 kilometer achter zich.

De tweevoudig olympisch kampioen verslapte ook solo geen moment, al moest hij de gedachte laten varen om de magische barrière van twee uur te slechten. In de slotkilometers had hij het bijzonder zwaar, maar zijn eindschot was geweldig.

Assefa wint bij de vrouwen

Bij de vrouwen ging de zege naar Tigist Assefa. Ze liep even in de buurt van het wereldrecordschema, maar dat was voor de oud-baanatlete in haar tweede marathon toch iets te hoog gegrepen. Met 2.15.37 (de derde tijd ooit) scherpte de Ethiopische wel ruimschoots het parcoursrecord in Berlijn aan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl