Demonstraties in Teheran, Iran, op 21 september
NOS NieuwsAangepast

Tot nu toe 35 doden bij protesten in Iran, president wil 'resoluut' optreden

Bij protesten in Iran naar aanleiding van de dood van de 22-jarige Mahsa Amini zijn tot nu toe zeker 35 mensen omgekomen, meldt de Iraanse staatstelevisie. Onder de doden bevinden zich zowel demonstranten als leden van de veiligheidsdiensten.

Eerder spraken staatsmedia over zeventien doden, onder wie vijf leden van de veiligheidsdiensten. Mensenrechtenorganisaties hebben gezegd dat het werkelijke aantal doden nog hoger ligt.

In het noorden van het land zijn volgens de politie ruim 700 demonstranten opgepakt. Onder hen zijn zestig vrouwen, zegt de politiechef van de provincie Gilan. Hij zegt dat er wapens en munitie in beslag zijn genomen. Politiechef Maleki stelt dat de gearresteerde betogers verantwoordelijk zijn voor het verwonden van ruim honderd agenten.

Op deze beelden van gisteravond zijn schoten te horen; ook wordt er met vuurwerk gegooid:

Protesten Iran na dood Mahsa Amini gaan door, dodental loopt op

President Raisi zei vandaag dat Iran "resoluut moet omgaan met degenen die zich verzetten tegen de veiligheid en rust van het land". Raisi zei dit in een condoleancetelefoontje met de familie van een veiligheidsagent die vorige week werd doodgestoken, meldt persbureau Reuters.

Amini overleed nadat ze was opgepakt door de religieuze politie. De Iraans-Koerdische zou haar hoofd niet goed hebben bedekt. Ze werd volgens ooggetuigen na haar arrestatie mishandeld en overleed nadat ze drie dagen in coma had gelegen.

De politie sprak van een "ongelukkig incident" en zei dat de vrouw een hartaanval kreeg toen ze naar het politiebureau werd vervoerd.

Demonstranten in Oshnavieh

In verschillende Iraanse steden zijn rellen uitgebroken na de dood van Amini. Uit protest deden vrouwen hun sluiers af en knipten hun haar af.

Gisteren kwamen er ook berichten uit de stad Oshnavieh, in de provincie West-Azerbeidzjan. Hier zouden demonstranten de controle over grote delen van de stad hebben overgenomen. Op een video is te zien hoe een menigte door de straten van de stad marcheert zonder aanwezigheid van politie. De beelden kunnen niet onafhankelijk worden geverifieerd.

Ook buiten Iran klinken woedende reacties op de dood van Amini. Gisteren werd er bij het Tweede Kamergebouw in Den Haag geprotesteerd. De demonstranten vroegen daar om een statement van de Tweede Kamer tegen het Iraanse regime.

Tegelijkertijd gingen ook in verschillende plaatsen mensen de straat op om hun steun te betuigen aan het regime en de veiligheidsdiensten. De regering in Teheran beschuldigt buitenlandse overheden ervan een rol te spelen in de uitgebroken protesten. Ook beschuldigt Iran het Westen van het hebben van een dubbele moraal.

Amerika versoepelt internetbeperkingen

De VS beticht de Iraanse regering ervan het eigen volk te isoleren. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken kondigde daarom gisteren aan om de geldende internetbeperkingen voor Iran te gaan versoepelen om overheidscensuur tegen te gaan.

Het was volgens Blinken duidelijk dat de Iraanse regering "bang was voor haar eigen volk". Het Amerikaanse initiatief moet helpen om de poging van de Iraanse regering om haar mensen te "surveilleren en te censureren" tegen te gaan.

Correspondent Arabische wereld Daisy Mohr maakte afgelopen juni deze reportage over de toenemende isolatie van Iran onder de conservatieve president Raisi. Hierdoor groeit de kloof tussen conservatieve en progressieve Iraniërs:

In Iran: van conservatieve hardliners tot strijdbare vrouwen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl