NOS NieuwsAangepast

Wekdienst 14/9: Von der Leyen presenteert plannen • Rechtszaak Donny M. begint

Goedemorgen! In Maastricht start vandaag de rechtszaak tegen Donny M., die ervan wordt verdacht dat hij de 9-jarige Gino heeft ontvoerd en vermoord. En de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen houdt vanochtend een toespraak in het Europees Parlement, waarin zij plannen voor komend jaar onthult.

Eerst het weer: veel bewolking en in het zuiden eerst regen. Vanmiddag hier en daar wat zon, maar in Limburg nog nat. Het wordt 17 tot 20 graden bij een matige noorden- tot noordwestenwind. De komende dagen frisser en soms een bui. De maxima liggen dan rond 16 graden.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. En bekijk hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Ursula von der Leyen houdt vanochtend in het Europees Parlement haar 'State of the Union', een soort troonrede. In deze toespraak blikt de voorzitter van de Europese Commissie terug en kondigt zij plannen voor het komende jaar aan. Energie zal hierin een speerpunt zijn.
  • In de rechtbank in Maastricht start vandaag de zaak tegen Donny M., die wordt verdacht van het ontvoeren en vermoorden van de 9-jarige Gino. Bij de zitting zal M. zelf aanwezig zijn.
  • De kist met het lichaam van de Britse koningin Elizabeth gaat van Buckingham Palace naar Westminster Hall. Tot de staatsbegrafenis aanstaande maandag kan het publiek daar afscheid nemen van de koningin.

Wat heb je gemist?

In de Amerikaanse staat West Virginia is een strenge wet aangenomen die abortus in veel gevallen verbiedt, ook in de eerste dagen van de zwangerschap. Er gelden wel uitzonderingen voor slachtoffers van verkrachting en incest of als de gezondheid van de moeder gevaar loopt.

Eind juni zette het Hooggerechtshof een streep door eerdere uitspraken waarmee het federale recht op abortus werd veiliggesteld. De uitspraak leidde in binnen- en buitenland tot veel beroering.

Ander nieuws uit de nacht:

  • Kiev: Oekraïense strijdkrachten blijven Russen onder druk zetten: Oekraïense troepen blijven druk uitoefenen op de zich terugtrekkende Russische strijdkrachten in het land. De Oekraïners zeggen dat ze gisteren verder zijn opgerukt in door Rusland bezet gebied. Rusland heeft bevestigd dat het recent troepen heeft teruggetrokken uit gebieden in het noordoosten van de regio Charkov. Oekraïne zegt bewijs te hebben dat Russische troepen daar oorlogsmisdaden hebben gepleegd.
  • Ruim 800 mensen geëvacueerd vanwege bosbranden Zuid-Frankrijk: het aantal mensen dat sinds maandag is geëvacueerd vanwege bosbranden in het Franse departement Gironde is opgelopen tot 840. Volgens de lokale autoriteiten is tot nu toe meer dan 3200 hectare natuur verloren gegaan en het vuur breidt zich nog steeds uit.
  • CBS: minder uitstoot broeikasgassen in tweede kwartaal: in de periode van april tot en met juni dit jaar is de uitstoot van broeikasgassen met 9 procent afgenomen vergeleken met hetzelfde tijdvak een jaar eerder. Volgens het CBS komt dat door de daling van het aardgasverbruik, maar ook door het zachte voorjaar.

En dan nog even dit:

Jip en Janneke bestonden gisteren 70 jaar. Het eerste verhaal van Annie M.G. Schmidt over de twee buurkinderen verscheen op 13 september 1952 in Het Parool. Later verschenen verschillende kinderboeken over Jip en Janneke, hun hond Takkie en poes Siepie. Ondanks kritiek dat de boeken ouderwets en stereotyperend zouden zijn, worden deze nog steeds goed gelezen en verkocht.

'Zolang kinderen er plezier aan beleven zijn Jip en Janneke niet dood'

Fijne woensdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl