NOS Voetbal

Schreuder eerlijk na nederlaag Ajax op Anfield: 'Moeite met intensiteit Liverpool'

Schreuder hoopt dat Ajax leert na Liverpool-uit: 'Het moet nog moediger'

Het duurde lang voordat Liverpool Ajax op de knieën kreeg in de Champions League, maar op de overwinning van de Engelsen (2-1) was niets af te dingen. Dat zag ook trainer Alfred Schreuder. "Ik kan niet zeggen dat het onverdiend is, natuurlijk. Liverpool was de betere vandaag. Dat is duidelijk. Dat is geen schande."

Ajax had tot vanavond de wind in de zeilen en maakte indruk met wervelend aanvalsspel en een solide defensie. Met Liverpool trof Ajax een Europese topploeg en dat was terug te zien op het veld. "De intensiteit was enorm hoog. We hadden moeite in balbezit en de vrije mensen te vinden", concludeerde Schreuder na afloop.

Lef was het sleutelwoord van Schreuder voorafgaand aan de wedstrijd, maar dat kwam er in de praktijk zelden uit. "Maar je moet ook naar Liverpool kijken. De intensiteit waarmee ze ons afjagen en toch vol in de een tegen een gingen... Daar hadden we moeite mee."

Voor Ajax was de wedstrijd tegen Liverpool een belangrijk meetpunt om te zien waar de ploeg van Schreuder nou echt stond. Het niveauverschil met de wedstrijden in de eredivisie bleek groot. Te groot? "Deze club heeft Firmino en Darwin Núñez op de bank zitten, dat zegt volgens mij alles."

'Leerzame avond'

Doelman Remko Pasveer, een van de uitblinkers bij Ajax, wilde niet de nadruk leggen op het niveauverschil. "Maar dat het verschil groot is hoeven we niet onder stoelen of banken te schuiven."

Het was volgens de routinier een leerzame avond. "Als wij niet vanaf begin af aan op een hoog tempo voetballen vanuit achteruit dan komen we in de problemen. Voor de rest zijn we niet in ons spel gekomen."

Pasveer zag Ajax worstelen met Liverpool: 'Maar dat is ook leerzaam'

Schreuder beaamde de woorden van Pasveer. "We moeten hiervan leren. Deze weerstand hebben veel jonge jongens nog niet gehad."

Voor jonge spelers als Devyne Rensch en Kenneth Taylor was het interessant om te kijken waar het tweetal stond. Rensch had ogenschijnlijk moeite aan de rechterkant en ook voor Taylor was het aanpoten. "Gaandeweg kwam Kenneth Taylor beter in de wedstrijd. En voor Devyne Rensch gold hetzelfde, maar het was jammer dat hij eruit moest vanwege kramp", oordeelde Schreuder.

Pasveer zag dat Ajax een keer wel het lef toonde dat Schreuder vooraf had gepredikt; bij het prachtige doelpunt van Mohammed Kudus. "Een voetbalgoal vanuit achteruit. Dat moeten we meer gaan doen. In een hoog tempo waardoor we onder de druk van Liverpool uitkomen. Dat hebben we vandaag niet goed gedaan."

Vanuit Liverpool-perspectief zag Oranje-international Virgil van Dijk een zware wedstrijd. "Je weet dat Ajax in een uitstekende vorm verkeert en dan moet je volle bak erop klappen", zei hij tegen Ziggo Sport.

"Ik denk dat we dat hebben gedaan. We kwamen verdiend op 1-0, helaas kregen we die 1-1 tegen, maar in de tweede helft hebben we goed druk gezet en weinig weggegeven op die ene kans van Daley Blind na. Voor de rest waren wij de bovenliggende partij."

Herpakken na zware nederlaag

Van Dijk gaf toe dat zijn ploeg zich had moeten herpakken na de zware nederlaag in Napels. "Iedereen weet dat we slecht hadden gespeeld. Dat mag niet gebeuren, maar gebeurt nu eenmaal. Het gaat er dan om hoe je daarop reageert."

"We zijn teruggegaan naar de basis, pressie en druk vooruit. Ik denk dat we dat met vlagen goed hebben gedaan tegen Ajax, dat altijd wil voetballen. We hebben een goede reactie laten zien."

Bekijk hieronder ook de reactie van Liverpool-trainer Jurgen Klopp.

Klopp zag tegen Ajax herstel na Napoli-debacle: 'Alles was beter'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl