De rouwstoet rijdt door Dundee
NOS NieuwsAangepast

Rouwstoet met kist koningin Elizabeth onderweg naar Edinburgh

De rouwstoet met de kist met het lichaam van koningin Elizabeth is van Balmoral Castle op weg naar de Schotse hoofdstad Edinburgh. De stoet legt ruim 280 kilometer af en doet verschillende locaties aan waarmee de koningin een speciale band had. Overal langs de route staan mensen om de rouwstoet te bekijken.

Zo verliet de rouwauto Balmoral Castle:

Rouwstoet met kist van koningin Elizabeth onderweg naar Edinburgh

De reis duurt naar verwachting zo'n zes uur. De stoet trekt door de county's Aberdeenshire, Aberdeen, Angus en Tayside om te eindigen in de troonzaal van het paleis Holyroodhouse in Edinburgh, de officiële koninklijke residentie in Schotland.

Het eerste dorpje dat de stoet passeerde was Ballater, dat Elizabeth vaak bezocht als ze in Balmoral verbleef en waar de inwoners volgens de BBC haar als een vriendelijke buurvrouw beschouwden. Daar hadden zich in alle vroegte al honderden mensen langs de weg opgesteld.

Toen de wagen die de kist draagt voorbijkwam, namen de inwoners van Ballater in totale stilte afscheid:

Morgenmiddag wordt de kist overgebracht naar de St. Giles-kathedraal in Edinburgh, waar het publiek afscheid van haar kan nemen. Dinsdag wordt de kist overgevlogen naar Londen. De uitvaartdienst vindt op 19 september plaats in Westminster Abbey.

De route van de stoet:

De kist met het lichaam van de koningin werd vanochtend in Balmoral Castle verplaatst van de balzaal naar de kleine eetzaal. Voordat de kist de rouwauto in werd gedragen, kreeg het personeel van Balmoral de gelegenheid afscheid van de koningin te nemen. Elizabeth bracht de zomers door op Balmoral Castle.

Prinses Anne, de enige dochter van de koningin en haar man Tim Laurence rijden mee met de stoet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl