De gedachtenishoek in één van de kapellen van de kathedraal van St. Albans
NOS Nieuws

St. Albans herdenkt koningin met weemoed en gin tonic

  • Liedeke Morssinkhof

    Redacteur Buitenland

  • Liedeke Morssinkhof

    Redacteur Buitenland

"Ik moest huilen toen ik hoorde dat de koningin dood was. En toen we het er op school in de kring over hadden huilden andere kinderen ook." Aan het woord is de tienjarige Brooke McCoullagh uit St. Albans.

Samen met haar ouders en haar zus is ze in de kathedraal van de stad ten noorden van Londen. Daar is in een van de kapellen van het reusachtige kerkgebouw een hoekje ingericht ter nagedachtenis aan koningin Elizabeth: bezoekers kunnen er een boodschap achterlaten in het condoleanceboek en een kaarsje aansteken.

Voor ouders Dean (38) en Amy (37) was het niet meer dan vanzelfsprekend om hier met hun gezin naartoe te gaan: "Dit is een historisch moment in het leven van onszelf en van onze kinderen: de enige koningin die we ooit hebben gekend, die een soort oma was voor de hele wereld, is er niet meer. Zo'n moment moet je markeren."

De tienjarige Brooke is niet de enige die verdrietig is over het overlijden van koningin Elizabeth. Ook de zussen Jen Fanton (61) en Kathryn Harris (59) zijn aangeslagen. "Toen ik het hoorde was dat echt een schok en het verdriet is er nog steeds", vertelt Fanton. Haar zus vult aan: "We zijn als land iets heel kostbaars kwijtgeraakt met de dood van onze koningin. Ze stond voor waardigheid en stabiliteit."

Zussen Kathryn Harris (links) en Jen Falton

Fanton wijst daarnaast op de voorbeeldfunctie die de koningin heeft vervuld: "Ze is jarenlang nagenoeg de enige vrouw geweest die een toppositie had in een mannenwereld, op een moment dat dat nergens anders vanzelfsprekend was."

Daarin krijgt ze bijval van Sara Hussein (38), die op pad is met haar dochtertje en twee vriendinnen: "Ze laat een enorme erfenis na, in het bijzonder voor vrouwen. We hebben niet veel vrouwelijke wereldleiders die jarenlang als een baken van stabiliteit functioneerden in een door mannen gedomineerde wereld. Daarin is ze ook voor mij een inspiratiebron."

  • NOS / Liedeke Morssinkhof
    Op de toren van de kathedraal van St. Albans hangt tot zondagmiddag de vlag in top voor koning Charles
  • NOS / Liedeke Morssinkhof
    Ye Old Fighting Cocks, naar eigen zeggen de oudste pub van Engeland
  • NOS / Liedeke Morssinkhof
    In de etalage van makelaardij Frost geen huizen, maar portretten van The Queen

Over de nieuwe koning Charles lopen de verwachtingen in St. Albans uiteen van wennen aan nieuwe postzegels en muntgeld tot lichte onzekerheid.

Op het terras van Ye Olde Fighting Cocks, een pub die zich erop laat voorstaan de oudste van Engeland te zijn, merkt een veertiger op: "Met een nieuw staatshoofd gaan we een spannende periode tegemoet. Van koningin Elizabeth hebben we tientallen jaren precies geweten wat we konden verwachten, en wat ze voor het land gedaan heeft is fantastisch. De nieuwe koning kennen we weliswaar ook al heel lang, als kroonprins, maar wat voor staatshoofd hij gaat zijn weten we nog niet. Dat doet iets met mijn gevoel van stabiliteit."

De marktkoopmannen Paul Chilton (57) en Tony Howas (66) delen dat gevoel. "Zijn moeder laat een enorm gat achter, vul dat maar eens", zegt Chilton. "Charles lijkt me absoluut geen beroerde kerel, maar zoals de koningin is hij toch niet." Zijn collega Howas is niet te spreken over de eerste toespraak die Charles vrijdag hield: "Dat was onecht, een toneelstuk. Charles zei wat hij denkt dat we willen horen, maar doorleefd vond ik het niet."

Paul Chilton (links) en Tony Howas (rechts). In het midden de vader van Chilton

Terug op het terras van Ye Olde Fighting Cocks vindt een groep vijftigers dat het leven van de koningin vooral ook gevierd moet worden. "Het is echt heel verdrietig dat ze er niet meer is", zegt een van de vrouwen in het gezelschap, "Maar op zo'n leven vol dienstbaarheid mag je ook proosten." Daarop gaan de pints en gin tonics de lucht in en schalt een luid "To the Queen!" over het terras in de middagzon.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl