NOS Nieuws

Eerste herhaalprikken coronavaccin worden op 19 september gezet

Volgende week dinsdag vallen de eerste uitnodigingen voor een herhaalprik met het coronavaccin in de brievenbus. Mensen met een groot risico om ernstig ziek te worden en zorgmedewerkers krijgen voorrang. Vanaf 19 september kunnen ze op afspraak terecht bij de GGD.

Na de voorrangsgroepen komen de mensen aan de beurt die jaarlijks worden uitgenodigd voor de griepprik. Zij worden vanaf begin oktober uitgenodigd door hun huisarts. Vervolgens kan de rest van de Nederlanders, ouder dan 12 jaar, een vaccinatie halen.

In navolging van een advies van het Outbreak Management Team wordt er geprikt met de vernieuwde vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna, die onlangs zijn goedgekeurd. De vaccins moeten bescherming bieden tegen meer varianten van het coronavirus, zoals omikron. "Dit kan helpen om een opleving van het coronavirus tegen te gaan", stelt minister Kuipers van Volksgezondheid.

Volgens het ministerie is de herhaalprik nodig om de bescherming tegen corona op peil te houden. Het OMT adviseert iedereen boven de 18 die alleen de basisprik(ken) heeft gehad, en dus nog geen booster, om dit najaar sowieso een herhaalprik te halen.

De nieuwe prikronde moet voorkomen dat mensen ernstig ziek worden of overlijden als ze het virus oplopen. Daarnaast moet het vaccin het aantal ziekenhuisopnames beperken, zodat de zorg voor iedereen toegankelijk blijft.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl