Een boer rijdt zijn mest uit door middel van zodebemesting, waarbij de mest in de grond wordt geïnjecteerd
NOS Nieuws

Nederlandse mestuitzondering verdwijnt per 2026, boeren krijgen compensatie

De uitzonderingspositie voor Nederlandse boeren om meer mest te mogen uitrijden dan boeren in andere landen wordt vanaf volgend jaar in drie jaar afgebouwd. Minister Staghouwer van Landbouw heeft hierover een conceptafspraak gemaakt in Brussel.

Nederland kreeg jarenlang een uitzondering op de regels omdat we zo'n klein grondgebied hebben. Maar sinds een paar maanden is duidelijk dat de Europese Commissie ervan af wil, omdat Nederland al jaren de milieudoelen niet haalt op het gebied van waterkwaliteit.

Volgens het conceptakkoord mogen de boeren die van de uitzondering gebruikmaken vanaf komend jaar steeds minder mest uitrijden. Vanaf 2026 zijn de regels dan hetzelfde als in bijna alle andere EU-landen. Denemarken, Ierland en Vlaanderen houden hun uitzonderingspositie wel.

Financiële vergoeding

Doordat er minder mest mag worden uitgereden op het land, moeten veehouders het voortaan gaan afvoeren. De kosten daarvan kunnen oplopen tot duizenden euro's per jaar. Voor getroffen boeren komt een financiële vergoeding tijdens de drie afbouw-jaren.

Hoe die regeling eruit gaat zien, is nog niet bekend, maar wel dat het kabinet er in totaal 130 miljoen euro voor heeft uitgetrokken. Desalniettemin zullen de gevolgen te voelen zijn op het boerenerf, erkent Staghouwer. "Het is een grote klap en het heeft gevolgen", zegt de minister. Ongeveer 18.000 boerenbedrijven maken gebruik van de derogatieregeling.

Op 15 september wordt in Brussel gesproken over het definitief maken van de conceptafspraak. Minister Staghouwer verwacht niet dat er nog aan wordt getornd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl