Artemis, de maanraket, voor de lancering (die later weer werd geannuleerd)
NOS Nieuws

NASA blaast lancering maanraket Artemis opnieuw af

De geplande lancering van de onbemande raket Artemis is opnieuw uitgesteld. Het is de tweede keer in vijf dagen tijd dat ruimtevaartorganisatie NASA de maanmissie kort voor vertrek afblaast vanwege technische problemen. Ditmaal was er sprake van een brandstoflekkage.

Het is een nieuwe tegenslag voor het prestigieuze ruimtevaartproject in de VS. De bijna 100 meter lange raket is de krachtigste die NASA ooit heeft laten bouwen. Met alleen al de testvlucht is ruim 4 miljard dollar gemoeid. Ook voor de Europese ruimtevaartorganisatie ESA zou de lancering een mijlpaal zijn geweest: ESA levert een belangrijk aandeel.

Het lek werd ontdekt tijdens het vullen van een tank met vloeibare waterstof, die dient als koelvloeistof voor de motoren. Het lukte technici niet om het probleem tijdig op te lossen. Op dringend advies van de lanceerteams van NASA werd de nieuwste lanceerpoging afgeblazen.

NASA verwacht dat op zijn vroegst eind september een nieuwe poging wordt gedaan om de raket te lanceren. Maar het zou ook misschien pas in de tweede helft van oktober kunnen zijn. Het uitstel betekent ook dat de raket van de lanceerplaats moet worden gehaald en later moet worden teruggebracht.

Ook maandag waterstoflekkage

De lancering stond gepland voor vanavond Nederlandse tijd. De raket had van vanaf Cape Canaveral in Florida gelanceerd moeten worden.

Maandag kampte NASA ook met technische problemen. Ook toen was er sprake van een waterstoflekkage, maar op een andere plek in de raket. Er leek eveneens sprake van een defecte warmtesensor, maar inmiddels is duidelijk geworden dat dit apparaat toch naar behoren werkte. Als gevolg van de problemen werd een een streep gezet door de eerste lanceerpoging.

De onbemande missie van Artemis I is bedoeld om alle systemen grondig te testen. Met de volgende missie (Artemis II), gepland in 2024, gaan vier astronauten mee. Pas met Artemis III zal een maanlanding worden geprobeerd. De laatste keer dat dit werd gedaan was vijftig jaar geleden.

  • NOS
    Het geplande vluchtverloop van Artemis I
  • NOS
    Samenstelling van de SLS-maanraket
  • NOS
    Het Orion-ruimteschip met de Europese servicemodule

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl