NOS Voetbal

PSV, en vooral Van Nistelrooij, na roerige periode grote winnaar op transfermarkt

Cody Gakpo hield de gemoederen maandenlang bezig in Eindhoven en omgeving. Want ging hij nu wel of niet weg bij PSV? Muiten, in Amsterdam tegenwoordig in de mode, deed de aanvaller niet, ondanks concrete interesse van Manchester United en later Southampton en Leeds United. Gakpo had vlak voor het verstrijken van de transferdeadline simpelweg niet meer het juiste gevoel.

Een tweet van Leeds-eigenaar Andrea Radrizzani sprak wat dat betreft boekdelen. De Italiaanse zakenman reageerde op een opmerking van een fan en liet weten dat Gapko nog altijd hoog op de verlanglijst staat. Inderdaad, er stond Gapko en niet Gakpo.

Gakpo vertelt in een interview met het clubkanaal van PSV dat hij lang had gerekend op een transfer naar de nieuwe Engelse club van trainer Erik ten Hag. "Manchester United meldde zich al vroeg. Daar waren we een beetje op aan het wachten", legt de aanvaller uit.

"Het kwam steeds dichterbij en de signalen werden steeds positiever. Dat denk je van: oké, het zou weleens die kant op kunnen vallen. De hele transferperiode heb ik daarnaartoe gewerkt, maar uiteindelijk vervaagde die optie. Eigenlijk pas afgelopen week."

Vervolgens dachten Southampton en met name Leeds United toe te slaan. PSV leek akkoord met een bedrag van 43 miljoen euro voor Gakpo, die afgelopen woensdag tot na middernacht ijsberend op een kantoor met zijn familie en zaakwaarnemer zijn opties aan het afwegen was.

Van Gaal gaf advies

Hij vroeg ook bondscoach Louis van Gaal om advies. "Hij zei dat een overstap nu niet ideaal zou zijn, omdat je ergens anders terechtkomt en daar ook moet wennen", aldus Gakpo.

Cody Gakpo en Johan Bakayoko

Die woorden kwamen binnen bij de sterspeler van PSV. Gakpo kreeg bovendien het gevoel dat hij, na het afhaken van Manchester United, te weinig tijd had om een weloverwogen keuze te kunnen maken. "Dan voelt het een beetje gehaast of zo."

"Zo'n stap op het laatste moment was niet fijn geweest voor PSV en ook niet voor mezelf. Uiteindelijk zet je alle opties op een rij en toen viel de keuze op PSV. Ik ben blij dat ik bij 'mijn cluppie' kan blijven."

Gakpo kan nu een sterk verbeterd contract ondertekenen bij PSV. Hij wordt daarmee naar verluidt de beste verdienende speler ooit in de clubgeschiedenis.

Gakpo zette alle opties op een rij: 'En dan valt de keuze toch op PSV'

Naast Gakpo bleef ook Ibrahim Sangaré binnenboord, ook al trachtte Chelsea de Ivoriaanse middenvelder op het laatste moment nog naar Londen te lokken met een bod van om en nabij de 45 miljoen euro.

Daarmee houden de Eindhovenaren misschien wel hun twee belangrijkste spelers in huis, wat sportief gezien goed nieuws betekent voor trainer Ruud van Nistelrooij, die zich misschien wel de grote winnaar van de transfermarkt mag noemen.

Financieel kan het voor de club minder florissant worden als er dit seizoen onvoldoende inkomsten worden gegenereerd. Volgens het Eindhovens Dagblad heeft het daardoor intern wel even gedonderd: worden de financiële risico's niet te groot?

"PSV staat er financieel niet zo goed voor als gedacht, zonder dat ook maar enigszins sprake is van een crisissituatie", zo omschrijft de krant de situatie.

Nieuwelingen PSV

PSV kan terugkijken op een uiterst bedrijvige transferperiode, waarin de selectie grotendeels intact bleef en het daarnaast investeringen deed die de ploeg nog sterker maken.

Met het aantrekken van Luuk de Jong, Walter Benítez, Guus Til, Anwar El Ghazi en Boy Waterman is er ervaring bij gekomen, terwijl het aantrekken van toptalent Xavi Simons op 'een schoot in de roos' begint te lijken voor PSV. Het toptalent staat dit seizoen na zeven duels al op zeven goals en twee assists.

Sávio

Ook het Braziliaanse talent Sávio heeft in Eindhoven al aan het grote werk mogen ruiken. De 18-jarige aanvaller wordt door PSV van Troyes gehuurd, maar is eigendom van City Football Group.

Sávio schroomt net als Simons - niet heel toevallig kunnen de twee het buiten het veld ook goed met elkaar vinden - er niet voor om in het veld het avontuur te zoeken. In Eindhoven leeft de hoop dat de Braziliaan tot wasdom gaat komen.

En zo wil PSV met een mix van ervaring en jeugd een poging gaan doen om Ajax dit seizoen van de troon te stoten in de eredivisie.

Xavi Simons en Sávio, de twee groeibriljantjes van PSV

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl