Feyenoord-aankopen David Hancko en Quinten Timber
NOS Voetbal

Met compleet gerenoveerde selectie hoopt Feyenoord op nieuw (Europees) succes

Niets is drukker dan dat ene woord. Feyenoord heeft in een ongekend hectische transferperiode vrijwel de hele A-selectie vervangen. Er werden liefst vijftien nieuwe spelers aangetrokken. Was dat nou echt zo nodig na de finaleplaats in de Conference League?

Ja dus. Want de Rotterdammers hebben direct hun winst gepakt op die succesploeg. Zo kon de financiële positie van de club worden verstevigd en meteen worden herinvesteerd in talent, want met het oog op de toekomst staat er weer een hoop potentieel kapitaal op het veld.

En dat is wel eens anders geweest. Niet zo lang geleden nog zelfs.

Toen anderhalf jaar geleden bekend werd dat Arne Slot de nieuwe hoofdtrainer werd, liet technisch directeur Frank Arnesen de nieuwe strategie al doorschemeren. "Onder Arne ontwikkelen spelers zich uitstekend door, wat voor Feyenoord natuurlijk heel belangrijk is."

Vermenigvuldigd

Steven Berghuis was destijds de enige speler die flink wat transferwaarde vertegenwoordigde. Ook al viel de verkoopsom flink tegen, de miljoenen werden zorgvuldig besteed. En alleen al met Fredrik Aursnes dubbel en dwars vermenigvuldigd.

De Noorse middenvelder werd voor een paar ton ingelijfd en na een seizoen al voor dertien miljoen euro verkocht aan Benfica.

Daarnaast leverde Luis Sinisterra dankzij de Europese successen een recordbedrag op en staan ook Tyrell Malacia en Marcos Senesi in de topvijf van uitgaande recordtransfers aller tijden bij de Rotterdammers.

Vier maanden geleden wilden supporters nog een crowdfundingactie op touw zetten om de populaire huurling Cyriel Dessers in De Kuip te houden. Een paar maanden later kijkt Feyenoord met een bomvolle portemonnee al naar een veel duurdere categorie spelers.

Duurdere categorie

Met Javairô Dilrosun en Oussama Idrissi werden jongens gehaald die na wat mindere seizoenen iets recht te zetten hebben. Jacob Rasmussen, Fredrik Bjørkan, Timon Wellenreuther en Sebastian Szymanski werden allemaal gehuurd met een optie tot koop, dus kostten ook relatief weinig.

Vol verwachting werden Dávid Hancko, Ezequiel Bullaude, Igor Paixão en Santiago Giménez als grote aankopen gepresenteerd. En Quinten Timber is de duurste inkomende transfer ooit, maar die investering is zeker te verantwoorden met het oog op een mogelijke interlandcarrière in Oranje.

Ze zullen met weemoed terugdenken aan alle spelers die vertrokken zijn, zoals ook de voetbalvrienden Bryan Linssen (naar Japan) en de onverzettelijke routinier Jens Toornstra.

Algemeen directeur Dennis te Kloese vertelt in onderstaande video over de drukke transferperiode bij Feyenoord:

Feyenoord-directeur Te Kloese: 'Slot krijgt ruimte om elftal te smeden'

Maar teren op een mooie naam en goede resultaten uit het verleden, dat willen ze in Rotterdam-Zuid niet meer. Ze kijken naar de toekomst, waarin het gat met Ajax en PSV stapsgewijs moet worden gedicht.

Voor het tweede seizoen op rij is het aan Slot te bewijzen dat hij Feyenoord met relatief beperkte middelen weer boven zichzelf uit laat stijgen. "In Nederland werken betekent dat je beste spelers vaak vertrekken. Ik hou me vast aan idee dat het vorig jaar ook gelukt is om de selectie weer op niveau te krijgen."

Ten opzichte van een jaar geleden heeft hij in alle opzichten al een dikke voorsprong.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl