NOS Nieuws

Wekdienst 3/9: Tweede poging lancering maanraket • Kwalificatie F1 Zandvoort

Goedemorgen! Er wordt vandaag een tweede poging gedaan om een onbemande maanraket te lanceren, en op het circuit van Zandvoort worden de kwalificaties van de Formule 1 gereden.

Eerst het weer: Opnieuw een zomerse dag met veel zon. In het zuiden kan het bewolkt zijn, in het uiterste zuiden kan ook een enkele bui vallen. Het wordt 24 graden in het noorden tot 27 graden landinwaarts.

weer 3 september

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden. En bekijk hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Vandaag gaat NASA vanaf het Kennedy Space Center in Florida voor de tweede keer proberen de onbemande Artemis I-maanraket te lanceren. Maandag ging de lancering niet door vanwege een euvel met een van de vier motoren. De raket vertrekt volgens plan tussen 20.17 en 22.17 uur Nederlandse tijd.
  • Max Verstappen rijdt vandaag de kwalificatie in de Formule 1 op het circuit in Zandvoort. Vandaag en morgen is op de website van de NOS een liveblog te volgen. Om 17.10 is er op de website van de NOS en op NPO 1 een extra samenvattingsprogramma te zien. De kwalificatie begint om 15.00 uur.
  • Oud-Sovjetleider Michail Gorbatsjov wordt vandaag in Rusland begraven. Hij overleed deze week op 91-jarige leeftijd, en wordt begraven op de Novodevitsji-begraafplaats in Moskou.
  • In de Ronde van Spanje wordt een bergetappe van 160 kilometer gereden van Montoro tot Sierra de La Pandera. De rit wordt live uitgezonden op NPO 1 en op de website van de NOS vanaf 15.40 uur.

Wat heb je gemist?

De Verenigde Staten zijn van plan wapens te leveren aan Taiwan. Volgens het ministerie van Defensie gaat het onder meer om zestig anti-scheepsraketten en honderd luchtdoelraketten, ter waarde van omgerekend 1,1 miljard euro. De deal is nog niet rond, het Congres moet er nog over beslissen.

China is woedend op het plan. Volgens een woordvoerder van de Chinese ambassade in de VS kan de wapenlevering "de betrekkingen tussen Washington en Peking ernstig in gevaar brengen". De spanningen tussen de VS en China over Taiwan zijn opgelopen sinds het bezoek van de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Pelosi aan het eiland vorige maand. China zag dat als een provocatie.

Ander nieuws uit de nacht

En het kon wel eens haar laatste wedstrijd in haar professionele carrière zijn geweest. Tennisster Serena Williams is op de US Open in de derde ronde uitgeschakeld. Ze verloor in drie sets van de Australische Ajla Tomljanovic.

Drie weken geleden hintte Williams al op een afscheid. De 40-jarige Amerikaanse zei toen dat het tijd was voor een nieuwe fase in haar leven. Of het echt haar laatste wedstrijd was, liet ze op de persconferentie na haar uitschakeling in het midden. Op de vraag of ze haar pensioen uitstelt antwoordde ze: "Nee, maar je weet het nooit zeker."

Het Twitter-account van de US Open nam alvast een voorschot op het afscheid van Williams:

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl