De sporthal op het terrein van het aanmeldcentrum waar de baby overleed
NOS Nieuws

OM: geen strafbare feiten bij dood van baby in Ter Apel

Bij het onderzoek naar de doodsoorzaak van de baby die in het aanmeldcentrum in Ter Apel is overleden zijn geen strafbare feiten aan het licht gekomen. Dat meldt het Openbaar Ministerie in Noord-Nederland op basis van voorlopig onderzoek door de forensische opsporing en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Er komt daarom geen strafrechtelijk onderzoek.

De baby van drie maanden oud overleed anderhalve week geleden in de sporthal op het terrein van het aanmeldcentrum. Die was ingericht als noodopvang omdat alle reguliere plaatsen in het centrum vol waren.

Het Openbaar Ministerie heeft de doodsoorzaak nog niet kunnen vaststellen. Er is door het OM alleen gekeken naar mogelijke strafrechtelijke feiten, maar daarvan is dus niets gebleken. De officier van justitie heeft het lichaam daarom vrijgegeven. Behalve onderzoek aan het lichaam zijn er ook getuigen gehoord.

Verder onderzoek

Er wordt onder leiding van het NFI nog aanvullend onderzoek gedaan door gespecialiseerde forensisch neuropathologen. De uitkomst daarvan komt pas over zes tot negen maanden.

Het OM benadrukt dat het definitieve oordeel daarom pas later kan worden gegeven. Vanwege de maatschappelijke onrust is ervoor gekozen de voorlopige conclusie naar buiten te brengen. Het OM zegt hierover dat dit zeer waarschijnlijk ook het definitieve oordeel zal zijn.

Er werden na het bekend worden van het overlijden direct meerdere onderzoeken gestart. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en de Inspectie Justitie en Veiligheid lieten weten te kijken naar alle aspecten die een rol gespeeld kunnen hebben bij het overlijden. Daarbij wordt onder meer bekeken hoe het zit met de beschikbare zorg en de leefomstandigheden in en rond het aanmeldcentrum. Verder wordt gekeken of er een medische oorzaak is en of er eerder zorg is verleend.

Geschokte reacties

Het nieuws over het overlijden van de baby leidde tot geschokte reacties, ook in het buitenland. De Europese Commissie liet weten te verwachten dat Nederland grondig onderzoek doet. Het was voor het eerst dat het dagelijks bestuur van de EU reageerde op de problemen in Ter Apel.

Twee dagen na het overlijden van de baby besloot Artsen zonder Grenzen noodhulp te gaan verlenen in het aanmeldcentrum. De hulporganisatie kwam niet eerder in actie in Nederland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl