NOS NieuwsAangepast

Koning in Ter Apel bij vol aanmeldcentrum: hoop op snelle oplossing

Koning Willem-Alexander en staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) hebben het overvolle aanmeldcentrum in Ter Apel bezocht. Bij het onaangekondigde bezoek spraken ze onder anderen asielzoekers en medewerkers van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), en de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).

"Ik wil alle mensen hier een hart onder de riem steken", zei de koning na afloop tegen journalisten. Hij noemde de beelden op tv van de chaos op het terrein en de buiten slapende mensen van afgelopen weken verschrikkelijk. "Maar er werken hier mensen die er echt wat aan willen doen en ik hoop dat het zo snel mogelijk wordt opgelost."

Bekijk hier een impressie van het bezoek:

'Ik beloof dat werknemers van het COA hun uiterste best doen'

De koning is herstellende van een longontsteking, zei hij tijdens de rondleiding. Volgens persbureau ANP moest de vorst geregeld hoesten. Daarvoor bood hij zijn excuses aan. Willem-Alexander is sinds vorige week weer aan het werk na de zomervakantie.

Ook koninklijk bezoek in 2016

Het is niet de eerste keer dat Willem-Alexander een rondleiding kreeg bij het aanmeldcentrum. Ook zes jaar geleden, tijdens de Europese Vluchtelingencrisis, bracht de koning een werkbezoek aan Ter Apel.

Het aanmeldcentrum is al weken het toneel van chaotische taferelen. Vanwege een gebrek aan hygiëne werden vorige week vrijdag honderden mensen geëvacueerd.

Gisteren werd duidelijk dat er eindelijk douches en wasbakken worden geplaatst op het terrein voor het aanmeldcentrum. Ook hoeven mensen sinds het weekend niet meer noodgedwongen op de grond te slapen. Honderden asielzoekers worden tijdelijk opgevangen in noodopvanglocaties verspreid door het land.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl