Harde wind op het strand van Scheveningen door storm Eunice.
NOS NieuwsAangepast

Van Loes en Fleur tot Cillian en Khalid: lijst nieuwe stormnamen bekend

De stormnamen voor komend jaar zijn bekend: zo is op de namenlijst van het KNMI te zien dat de eerste storm van dit seizoen Antoni zal heten. Het is een verwijzing naar Antoni van Leeuwenhoek, de grondlegger van de microbiologie.

Het is een van de zes namen die door Nederland zijn bedacht. De rest van de namen komen uit Groot-Brittannië en Ierland. De lijst is namelijk samengesteld door de Britse, Ierse en Nederlandse weerdiensten.

Eerste bosbouwster

Dit jaar koos het KNMI voor een thema voor de namen: Nederlandse wetenschappers uit het verleden. Zo staan ook Hendrika en Loes op de lijst. Hendrika van Leeuwen was een natuurkundige en de eerste vrouwelijke lector aan de TU Delft. Loes van Straaten studeerde aan de Wageningen Universiteit en was de eerste vrouwelijke bosbouwer.

Daarnaast zijn ook Tobias en Wouter gekozen, verwijzingen naar de Nederlandse Nobelprijswinnaar Tobias Asser en Wouter Bleeker, oud-hoofddirecteur van het KNMI. De Britse weerdienst geeft uitspraaktips voor de Nederlandse namen, zoals "hen-dree-ka", "l-oo-s" en "vow-ter".

Geen Q en X

In Groot-Brittannië en Ierland kon het publiek suggesties insturen, waarna de twee weerdiensten de knoop doorhakten. Het werden onder meer Cillian, Khalid en Fleur. Bij de stormnaam met de letter b kreeg het publiek het voor zeggen middels het meeste-stemmen-gelden-principe. Na verschillende stemrondes en ruim 12.000 stemmen kwam Betty als winnaar uit de bus.

In Ierland worden tot nu toe altijd twee traditionele Gaelische namen uitgekozen. De namen uit die taal kunnen nogal lastig uit te spreken zijn, zegt Evelyn Cusack, directeur van het Ierse Met Éireann. "Daarom zetten we die stormen achteraan in het alfabet, zodat de kans klein is dat de namen ooit gebruikt moeten worden en dus niemand ze hoeft uit te spreken." Dit jaar zijn dat Íde en Ruadhán.

Cusack vindt het idee van het KNMI om een thema te gebruiken goed bedacht. "Ik zou het volgend jaar willen gebruiken als selectieprocedure voor de inzendingen voor Ierse stormnamen."

De Q, U, X, Y en Z worden niet gebruikt in de lijst, omdat er internationaal te weinig namen met die beginletters bestaan. Verder is een van de eisen dat de stormnamen in alle landen makkelijk uit te spreken zijn.

Storm Eunice

Het KNMI geeft sinds 2019 stormen een naam bij code oranje of rood. Soms krijgt een storm ook bij code geel een naam, bijvoorbeeld als hij kan uitgroeien naar code oranje. De eerste storm in Nederland die een naam kreeg was Ciara, tweeënhalf jaar geleden.

Een reden om de stormen namen te geven, is "om de bewustzijn van gevaarlijk weer te vergroten", zegt het KNMI. "Door herkenbaarheid hopen we zo veel mogelijk mensen te bereiken met onze waarschuwing voordat het weer toeslaat."

Bovendien kunnen burgers berichtgeving makkelijker volgen als alle landen dezelfde naam gebruiken. Bij zware stormen is de kans namelijk groot dat er een effect is in alle drie de landen, zegt Jan Rozema, hoofd Weer- en Klimaatdiensten bij het KNMI, tegen Met Éireann.

Rozema noemt storm Eunice als voorbeeld. Die storm raasde afgelopen seizoen over de landen. Het was een van de drie zwaarste stormen in ruim vijftig jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl