NOS SportAangepast

Tophandbalcoach Olsson: 'Ik ben de baas bij Oranje, maar hou van samenwerken'

Tophandbalcoach Olsson: 'Ik ben de baas bij Oranje, maar hou van samenwerken'

De Nederlandse handbalmannen profileerden zich voor en tijdens het afgelopen EK dusdanig goed dat de Zweedse topcoach Staffan Olsson wel oren had naar het bondscoachschap van Oranje toen deze positie onlangs beschikbaar werd.

"Ze lieten goed spel zien en ook hun houding was goed. Ik vond het echt leuk wat ik zag", spreekt de 58-jarige Zweed bij zijn presentatie op Papendal over de tiende plek van Oranje, dat volgend jaar voor de tweede keer ooit mee mag doen aan het WK.

Begin juni stapte de IJslander Erlingur Richardsson op bij Oranje toen hij en de bond het niet eens konden worden over een nieuw contract. Olsson was daarna een van de trainers die zich aanbood om aan de slag te gaan bij Oranje.

Staffan Olsson in 2018 als trainer van Paris Saint-Germain

Vanuit de spelersgroep kwam de vraag om een ervaren topcoach aan te trekken, die zijn sporen verdiend had in de handbalsport. "Dat is ook het vertrekpunt geweest", aldus technisch directeur Serge Rink. "Daar moet je dan als bond achter gaan staan en die zoektocht starten."

'Iedereen kent hem'

Na meerdere aanmeldingen en sollicitaties werd de keus gemaakt. Het werd Olsson, die als speler 357 interlands speelde en drie keer olympisch zilver veroverde. In 2012 voegde hij er nog een olympische zilveren plak aan toe als coach van het Zweedse team. Ook was hij actief bij meerdere Europese topclubs.

"Even los van zijn cv als speler en als coach, iedereen kent hem en hij straalt rust en vertrouwen uit. Daarnaast kon hij goed vertellen waarom hij Nederland wilde coachen", aldus Rink.

Staffan Olsson (l) en Serge Rink

De keuze voor Olsson werd met veel gejuich ontvangen binnen de selectie. Rink: "We hebben wel echt iemand aan de haak geslagen, zeiden de jongens."

Scandinavische manier van coachen

Maar wat kan Oranje verwachten nu er een frisse wind gaat waaien? "Een Scandinavische manier van coachen", legt Olsson uit. "Ik ben de baas, eindverantwoordelijk, maar ik hou ervan om nauw samen te werken met de spelers en de staf."

De doelen voor het Nederlands team zijn daarbij ook helder. Olsson heeft voor twee jaar getekend en wil in die twee jaar Oranje naar een hoger plan tillen. Spelers moeten zich volgens hem ontwikkelen, als individu, maar ook als team. "Hopelijk krijgen we daarmee het team dichter bij de Europese top."

"We hebben nog niet de volledige potentie benut. De kansen om te ontwikkelen zijn erg goed aanwezig bij dit team."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl