Luc Steins in actie tijdens het EK van begin dit jaar
NOS Sport

Handbalmannen toch naar WK dankzij wildcard: 'Whatsapp ontplofte, iedereen werd gek'

De Nederlandse handbalmannen kunnen zich alsnog gaan opmaken voor het WK, dat begin volgend jaar wordt gehouden in Polen en Zweden. Oranje miste plaatsing door in de play-offs onderuit te gaan tegen Portugal, maar de Internationale Handbal Federatie (IHF) heeft een van de twee beschikbare wildcards aan Nederland gegeven.

"Iemand stuurde een link van de IHF in de whatsappgroep", vertelt aanvoerder Bobby Schagen. "En toen werd iedereen helemaal gek. Er was geen datum gegeven wanneer het bekend zou worden. Dus dit kwam echt uit de lucht vallen."

Opmars beloond

De IHF is niet over één nacht ijs gegaan. Meerdere landen hadden al laten weten oren te hebben naar een wildcard. De doorslag gaf de opmars die de Nederlandse mannen de laatste jaren maken. Zo deden de handballers in 2020 voor het eerst mee aan een EK en bij het Europese titeltoernooi van begin dit jaar voor het eerst de tweede ronde gehaald. Oranje eindigde uiteindelijk als tiende.

"Ik had het niet verwacht, want je denkt dat zoiets ook een politiek spel is", vervolgt Schagen, die in de Duitse Bundesliga speelt voor Lemgo. "En Nederland is een klein handballand. Het is mooi dat ze die potentie zien in ons. We spelen ook attractief handbal en zijn upcoming. We eindigden als tiende bij het afgelopen EK, maar het scheelde een punt of we waren zevende geworden. We zitten echt bij de subtop. Ik denk dat ze dat wel hebben meegenomen."

Handballers tóch naar WK handbal: 'Whatsapp ontplofte, iedereen werd gek'

"Het liefst wil je het op eigen kracht halen. Meteen na het verloren duel met Portugal kon die wildcard me ook gestolen worden. Maar nu is er wat tijd overheen gegaan en vind ik het toch wel mooi", zegt Schagen met een brede glimlach. "Ik ben er gewoon heel blij mee."

Eerste WK sinds 1961

Het wordt de tweede keer dat Nederland van de partij is op een mondiaal eindtoernooi. In 1961 verloor de ploeg beide wedstrijden en kwam het in het veld van twaalf landen op de elfde plaats terecht.

De IHF heeft altijd één wildcard beschikbaar voor het WK, maar ditmaal zelfs twee omdat er uit Oceanië geen enkel land zich had geplaatst. De andere wildcard voor het 28ste wereldkampioenschap handbal voor de mannen ging naar Slovenië.

Aankomende zaterdag is de loting al voor dat WK. "Het wordt een zware poule, maar op een WK weet je het nooit. Europa is een sterk handbalcontinent, dus misschien dat we het tegen andere landen juist heel goed kunnen doen."

Voor Schagen is het vooral van belang dat zijn jeugdige ploeg ervaring kan opdoen. "We hebben veel jonge spelers en dan is het jammer dat er zo'n gat valt na het EK. En dus is het mooi om zo'n WK mee te pakken. En ik denk dat het ook niet lang duurt voor we het wel op eigen kracht te halen."

Nieuwe bondscoach?

Het WK wordt ook het eerste eindtoernooi zonder bondscoach Erlingur Richardsson, die vijf jaar voor de groep stond. Een nieuwe coach is er nog niet. "Die moeten we nog even aanstellen voor het WK", stelt Schagen nuchter.

Is er een kans dat Richardsson alsnog terugkeert? "Dat lijkt me niet, want anders hadden we hem nog wel gehad."

Handballers naar WK, maar voorlopig zonder bondscoach: 'Moeten we nog even aanstellen'

Het WK in Polen en Zweden wordt gehouden van 12 tot en met 29 januari 2023. Dat heeft voor Schagen een bijkomende consequentie voordeel. "Het is wel lekker dat ik nu niet met de club op wintertrainingskamp hoef", zegt Schagen met een knipoog. "Dat is zeker een voordeel."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl