Nick & Simon bij een optreden in 2019
NOS Nieuws

Fans Nick & Simon treuren om aanstaand afscheid: 'Ik bewaar al hun T-shirts'

  • Jules Jessurun

    redacteur Online

  • Jules Jessurun

    redacteur Online

Het regent droevige reacties op de fanpagina's van Nick & Simon van fans na de bekendmaking van hun afscheid als popduo. Fans roemen hun betrokkenheid en samenzang: "Hun muziek sleepte mij door een zeer zware tijd heen".

Tiets Wolfard las het nieuws vanochtend via de nieuwsbrief van het duo: na wekenlange speculatie kondigden Nick & Simon hun afscheid aan. In april stoppen ze. "Ik heb een traan gelaten, dat had ik niet van mijzelf verwacht. Maar ondanks de geruchten schrok ik toch wel van het nieuws."

'Alsof ze het voor jou zingen'

De 53-jarige Tiets Wolfard is al vijftien jaar fan van het zangduo. "Mijn vader overleed toen vrij onverwacht. Tijdens die heftige periode ben ik naar hun teksten gaan luisteren en gaf het nummer Kijk Omhoog mij veel steun en hoop." Naast de samenzang roemt zij ook de manier waarop ze hun teksten live tot leven brengen. "Ze brengen de teksten zo over dat het voelt alsof ze het tegen jou hebben en niet tegen je buurvrouw."

Jolanda Rap, beheerder van een grote Nick en Simon-fanpagina op Facebook, zegt vooral een gevoel van troost te halen uit de muziek van het duo. Zij roemt ook "hoe goed hun stemmen bij elkaar klinken". Dat trekt ook Tiets Wolfard aan in hun muziek. "De stem van Nick vind ik iets warmer, maar die van Simon vult dat mooi aan. Het is vooral die combinatie."

Barry Paf, dj bij radiozender 100% NL, draait iedere dag wel een nummer van het duo. "Zeker in de begintijd hebben ze heel veel klassiekers gemaakt zoals Pak Maar Mijn Hand en Kijk Omhoog."

Ook als hij in het weekend draait op feesten in het land, speelt hij nummers van het tweetal af. "De Soldaat en Rosanne zijn zulke meezingers. Dat zijn nummers die populair blijven."

Bekijk de videoclip van Rosanne uit 2008:

Paf: "Het is een van de succesvolste Nederlandse duo's ooit. Ze zijn echt heel populair en geliefd." De radio-dj stond drie jaar geleden in het voorprogramma van het duo in de Ziggo Dome en zag daar nog duidelijker hoe populair ze zijn. "Iedereen draagt shirts met hun beeltenis en spandoeken en ik kreeg vele berichtjes van fans die mij in de familie hadden opgenomen nadat ik daar draaide."

Ook Jolanda Rap is een van die fans die T-shirts van het duo dragen tijdens concerten. En vroeger droeg ze die ook op haar middelbare school. "Maar nu ben ik 28 en loop ik er niet meer mee. Maar wegdoen, doe ik de shirts niet. En ook niet het Nick & Simon-dekbed waar ik vroeger onder sliep."

Afscheidstournee en optredens in Ahoy

Er volgt nog een afscheidstournee die wordt afgesloten met een aantal optredens in het Rotterdamse Ahoy. Jolanda Rap en Tiets Wolfard zijn daarbij. En Wolfard denkt de twee daarna ook nog te volgen. "Natuurlijk blijf ik ook de muziek luisteren die ze maken als ze niet meer bij elkaar zijn. Ik moet denk ik wel even wennen, maar Nick heeft ook weleens samen met zangeres Maan gezongen en ook daar kreeg ik kippenvel van."

Jolanda Rap heeft gemengde gevoelens bij het laatste concert in Ahoy. "Dat gaat heel dubbel voelen. Ik gun het ze, maar voor mij is het ook zestien jaar van mijn leven geweest. Het voelt als een afscheid, maar toch ook weer niet."

Ik denk niet dat Nick & Simon-fans meteen hun Nick & Simon-dekbed doormidden gaan knippen.

Barry Paf, radio-dj

Paf verwacht dat ook andere fans trouw blijven. "De fans groeien met hen mee en gaan ook hun solocarrière volgen. Die zijn niet meteen geen fan meer. Ze sliepen onder Nick & Simon-dekbedden. Die gaan ze nu niet doormidden knippen, denk ik."

En wat als Nick in de toekomst op dezelfde dag op een andere plek optreedt als Simon? Rap: "Als ik puur qua zang moet kiezen, ga ik dan voor Nick, maar ik ga op een andere dag dan ook wel naar de solotour van Simon, hoor."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl