Johan Remkes na afloop van verkennend gesprek
NOS NieuwsAangepast

Natuurorganisaties tegen Remkes: geen ruimte voor stikstofuitstel

Natuur- en milieuorganisaties willen vasthouden aan 2030 als termijn waarop de stikstofuitstoot met 50 procent verlaagd moet zijn. Dat zeiden ze na afloop van een overleg met de ministers Van Der Wal (Natuur en Stikstof) en Jetten (Klimaat). De partijen voerden vanmiddag overleg onder leiding van bemiddelaar Johan Remkes, net zoals boerenorganisaties vorige week deden.

Bij het overleg waren onder meer Mobilisation for the Environment (MOB), Natuurmonumenten, Milieudefensie en LandschappenNL aanwezig. De organisaties hamerden er bij de ministers op dat de beoogde reductie in 2030 behaald moet zijn. Wat hen betreft is er geen ruimte voor uitstel.

Die oproep vond gehoor bij het kabinet, stelden de organisaties na afloop. "De oproep om niet te versoepelen is volgens mij goed begrepen", reageerde directeur Natuurbeheer Teo Wams van Natuurmonumenten. "Vanuit de organisaties is benadrukt dat de natuur door stikstof onder druk staat en gebieden aan het instorten zijn. We moeten niet aan de doelen en het tempo gaan morrelen."

Directeur Hank Bartelink van LandschappenNL beaamde dat. Volgens hem is er vanuit het kabinet niet gevraagd of de organisaties zich soepeler willen opstellen, met het oog op het verschuiven van de 'deadline' of de doelen. Bartelink: "Dat is maar goed ook. Het gaat al zo'n dertig jaar slecht met de natuur, op een gegeven moment is het klaar."

De ministers Jetten en Van Der Wal wilden niet zeggen of er concessies gevraagd zijn aan de natuurorganisaties. Jetten sprak van een gesprek dat vooral verkennend van aard was. "Maar er zijn ook veel emoties geweest de afgelopen maanden. Het is goed om dat via deze gesprekken een ventiel te geven."

"De natuurorganisaties zeggen dat de natuur niet kan wachten. Er zijn gebieden die in 2025 zo beschadigd zullen zijn, dat ze amper te herstellen zijn", zei minister Van Der Wal. "Ook hebben zij duidelijk gemaakt dat de rechtszaken al klaarliggen, als wij aan het jaar 2030 tornen." Eerder vandaag had de bewindsvrouw al gezegd dat het kabinet niet wil afwijken van de plannen.

In het coalitieakkoord staat dat de reductie in plaats van in 2035 al in 2030 bereikt moet zijn. Dat streefjaar is in lijn met een eerder advies van de 'stikstofcommissie', onder leiding van Remkes.

Vertrouwenscrisis vs. natuurcrisis

Het is het tweede gesprek dat bemiddelaar Remkes voerde. Ruim een week geleden sprak hij met landbouworganisaties. Na afloop zei Remkes toen dat er sprake is van een vertrouwenscrisis. Vandaag kwam een andere term op tafel, zei hij. "In de ogen van een groot deel van de gespreksdeelnemers van vandaag is sprake van een natuurcrisis, waar een oplossing voor moet komen met gevoel voor urgentie."

Eerder maakten we deze uitlegvideo over stikstof:

Wat is stikstof en waarom is het een probleem?

Volgens Remkes willen de organisaties dat het kabinet zo snel mogelijk ook naar de mobiliteitssector kijkt, waar de luchtvaart onder valt.

Afwezig vandaag waren overigens premier Mark Rutte en landbouwminister Henk Staghouwer, die vorige week bij het boerenoverleg wel waren aangeschoven. Dat was tegen het zere been van sommige natuurorganisaties. "Dit zijn bewindspersonen met een grote verantwoordelijkheid voor het beleid van Nederland. Dat zij er niet bij zijn, helpt natuurlijk niet om het geluid precies daar te krijgen waar het zou moeten zijn", reageerde Bram van Liere van Milieudefensie tegen persbureau ANP.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl