Een zeilbootje vaart langs een binnenvaartschip op het Sneekermeer
In samenwerking met
RTV Utrecht
NOS NieuwsAangepast

Meer gevaarlijke situaties op het water: 'We kunnen niet op de rem trappen'

Binnenvaartschippers zijn bezorgd over de veiligheid op de Nederlandse vaarwegen, zegt Sunniva Fluitsma van de Algemeene Schippers Vereeniging. "Het gaat heel vaak bijna fout, en soms helemaal."

Fluitsma, zelf schipper in de beroepsvaart, merkt dat de regels op het water lang niet voor iedereen duidelijk zijn, vertelt ze aan RTV Utrecht. Ook ziet ze dat het drukker is geworden op het water.

Even aan boord klimmen

Ze wijst erop dat gebruikers van de vaarwegen niet allemaal een vaarbewijs hebben. En dat leidt soms tot hachelijke situaties. Vrijdag kwam een 35-jarige vrouw om het leven toen op de Lek een plezierjacht werd overvaren door een binnenvaartschip.

Fluitsma kan over dit geval niets zeggen, maar merkt wel op dat bijna alle binnenvaartschippers in de zomer minstens één gevaarlijke situatie meemaken. "Wij zien soms zwemmers die denken dat ze wel even aan boord kunnen klimmen tijdens het varen. Levensgevaarlijk."

Ook weten bestuurders van plezierjachten vaak niet waar ze moeten varen. "Plezierjachten varen soms midden in de vaargeul, zonder enige notie van wat er achter hen gebeurt", vertelt ze. "Wij komen dan achterop en gaan veel sneller, maar kunnen niet zomaar op de rem trappen."

Een vaarweg is soms ook net een snelweg, in de zin dat er hele grote, zwaarbeladen schepen varen die niet zomaar even kunnen stoppen of uitwijken.

Sunniva Fluitsma, Algemeene Schippers Vereeniging

Volgens Fluitsma hebben sommige mensen geen idee van de gevaren op het water. "Dat heeft denk ik ook te maken met het feit dat mensen in een vakantiemodus zijn. Ze voelen zich vrij en blij en zo gedragen ze zich ook."

"Dat zou je op een snelweg niet doen. Maar een vaarweg is soms net een snelweg, in de zin dat er hele grote, zwaarbeladen schepen varen die niet zomaar even kunnen stoppen of uitwijken.

Verantwoordelijkheid nemen

Fluitsma ziet een oplossing in betere voorlichting, zodat vaarweggebruikers zich bewuster zijn van de mogelijke gevaren. "Dus mensen goed informeren voordat ze het water opgaan en borden zetten bij sluizen", legt ze uit. "En toch ook meer handhaven."

Ook moeten sommige regels worden aangepast, vindt Fluitsma. "Het wonderlijke is dat wij een boete krijgen als we met 32 graden buiten in het gangpad lopen zonder reddingsvest, maar dat een kind wel zonder bescherming in een bootje voor ons schip mag varen."

Het gevaar niet zien

Zorgen zijn er ook over zwemmers. Zo zijn kite- en windsurfers bij het Bataviastrand in Lelystad bang voor ongevallen en gevaarlijke situaties omdat zwemmers bij zomers weer ook graag gebruik maken van het gebied, dat is ingericht voor watersporters.

Volgens Henning Jansen Klomp van Hoekipa Dijk, de stichting van de watersporters op deze locatie, is het wachten op een ongeluk omdat badgasten het gevaar niet zien.

"We zien dat badgasten op het strand onder de kites en tussen de lijnen van de kites lopen. Ze realiseren zich niet dat ze zich daaraan kunnen snijden", vertelt Klomp aan Omroep Flevoland. Ook komen zwemmers soms gevaarlijk dicht in de buurt bij de snelle surfers, zegt hij.

Advertentie via Ster.nl