Premier Rutte tijdens zijn wekelijkse persconferentie in 2011
NOS Nieuws

Rutte nu echt de langstzittende premier van Nederland

Mark Rutte is nu dan echt de langstzittende premier van Nederland. Hij vervult het ambt vandaag 4311 dagen (elf jaar en ruim negen maanden) en dat is één dag langer dan CDA-premier Ruud Lubbers het heeft volgehouden.

Rutte is sinds 2006 VVD-leider. Hij won een lijsttrekkersverkiezing van Rita Verdonk na een keiharde strijd, die bijna een splitsing in de partij veroorzaakte. Dat jaar moest zijn partij zes zetels inleveren.

Bij de daaropvolgende verkiezingen had Rutte zijn draai gevonden. De VVD werd sinds 2010 steeds de grootste partij. Ook de jongste Tweede Kamerverkiezingen, in maart 2021, won Rutte glansrijk.

In deze interactive van NOSop3 zijn vijftig pieken en dalen van Ruttes premierschap op een rij gezet. Klik er in willekeurige volgorde doorheen:

Rutte werd op 14 oktober 2010 de eerste minister-president van VVD-huize. Het kabinet-Rutte I werd een minderheidskabinet van VVD en CDA, met gedoogsteun van de PVV. Zijn eerste kabinet viel op 23 april 2012, toen PVV-leider Wilders de gedoogsteun introk.

Met zijn 4311 dagen is Rutte deze voormalige premiers voorbijgestreefd:

  • ANP
    De nieuwe nummer 2: Ruud Lubbers (CDA), premier van 1982 tot 1994
  • Spaarnestad Photo
    Nummer 3: Charles Ruijs de Beerenbrouck (RKSP) was tussen 1918 en 1933 drie keer premier
  • ANP
    Nummer 4: Willem Drees (PvdA), premier van 1948 tot 1958
  • ANP
    Nummer 5: Jan Peter Balkenende (CDA), de voorganger van Rutte, was premier van 2002 tot 2010

Het tweede kabinet met Ruttes naam werd gevormd na een van de snelste formaties ooit. De VVD haalde 41 zetels en had aan alleen de PvdA (38) genoeg om een meerderheidskabinet te vormen. Dat diende de hele regeerperiode uit en werd het langstzittende naoorlogse kabinet.

Vier Nederlanders die te maken hebben gehad met belangrijke dossiers vertellen over hun contact met Rutte:

Op 26 oktober 2016 trad het kabinet-Rutte III aan, met daarin VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Het viel in het zicht van de eindstreep, op 15 januari 2021 vanwege de harde conclusies van het parlementair onderzoek kinderopvangtoeslag. Er stonden toen al verkiezingen in maart gepland.

Het huidige kabinet, Rutte IV, kwam tot stand na de langste formatie ooit. Ruim negen maanden na de verkiezingen stonden dezelfde partijen op het bordes die ook in Rutte III zaten: VVD, D66, CDA en ChristenUnie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl