Dani de Wit

Productief AZ neemt met Tuzla City eerste horde en treft nu Dundee United

AZ heeft zich in de tweede kwalificatieronde van de Conference League niet laten verrassen. Na de 1-0 overwinning van vorige week tegen FK Tuzla City zegevierden de Alkmaarders in Bosnië en Herzegovina eenvoudig met 4-0.

De thuisploeg had na de kleine nederlaag in Alkmaar hoop op een stunt in Sarajevo, maar het kwaliteitsverschil tussen beide teams bleek toch te groot.

Tuzla City hield ruim een halfuur stand en claimde zelfs een penalty bij een duel tussen Sam Beukema en spits Semir Smajlagic. Scheidsrechter Ashot Ghaltakhchyan uit Armenië wuifde de protesten echter weg.

Dani de Wit, die vorige week een strafschop benutte, opende ook in Bosnië en Herzegovina de score. Na een voorzet van Jens Odgaard kwam de bal via Hakon Evjen bij De Wit, die met het hoofd doelman Nevres Fejzic verschalkte.

Daarmee was de ban gebroken, al reageerde AZ-keeper Hobie Verhulst nog wel alert op een als voorzet bedoelde trap van Ajdin Nukic.

Kansen op meer

Evjen (bal op lichaam van uitgekomen Fejzic) en Vangelis Pavlidis (te zwakke inzet) verzuimden het duel voor rust op slot te gooien, maar dat bleef in de tweede helft zonder gevolgen.

Een sterker AZ verdubbelde na ruim een uur de marge. Op aangeven van De Wit vond Pavlidis alsnog het net en enkele minuten later maakte de ingevallen debutant Mayckel Lahdo, overgekomen van Hammarby, de derde Alkmaarse treffer.

Lahdo krijgt de felicitaties

In het restant consolideerde de formatie van trainer Pascal Jansen de voorsprong tegen een tandeloos Tuzla City. Tien minuten voor tijd knikte een andere debutant, Fedde de Jong, een voorzet van Milos Kerkez nog tegen de touwen.

In de derde kwalificatieronde wacht voor AZ een confrontatie met Dundee United. Op 4 augustus wordt in Schotland gespeeld, een week later is de return. De winnaar plaatst zich voor de play-offs.