Het elftal van AZ tijdens de voorbereiding op het nieuwe seizoen
NOS Voetbal

AZ bijt namens Nederland het spits af in Europa, kaartjes aangeboden voor 50 cent

Nog geen twee maanden na de Europese finale van Feyenoord is het nieuwe seizoen alweer in volle gang. AZ stroomt donderdag als eerste Nederlandse club in, tijdens de tweede kwalificatieronde van de Conference League.

Het is voetbal in zijn rauwste vorm, met om te beginnen twee wedstrijden tegen FK Tuzla City voor de Alkmaarders. Trainer Pascal Jansen zegt zijn huiswerk gedaan te hebben en verwacht een stelletje "stevige muiters" over de vloer te krijgen, donderdagavond in Alkmaar.

Hoewel de Bosnische stad Tuzla ruim anderhalf keer zo groot is als Alkmaar, is FK Tuzla City relatief maar een kleine club. Stadgenoot FK Sloboda was zeven keer verliezend bekerfinalist in Bosnië en mengde zich zes jaar geleden zelfs in de strijd om het landskampioenschap. Toen heette Tuzla City nog FK Sloga en speelde het op een lager niveau.

Afgelopen seizoen werd Tuzla City ineens tweede in de vaderlandse competitie, weliswaar op 27 punten achterstand van kampioen Zrinjski Mostar. Onlangs werden de eerste twee Europese duels in de clubgeschiedenis gewonnen van Tre Penne uit San Marino.

Alkmaar draait nog niet echt warm voor deze Europese tweekamp, na de recente buitenlandse avonturen. Twee seizoenen geleden speelde AZ nog in de voorronde van de Champions League tegen Dynamo Kiev. Daarna volgden nog mooie duels met Napoli en Real Sociedad.

Kaarten voor AZ-FK Tuzla City worden nu op veilingsites aangeboden vanaf 50 cent per stuk.

Spits uit Nederland bij Tuzla

Voor dat geld is mogelijk een glimp op te vangen van Elvis Mehanovic, de spits van Tuzla City die praktisch zijn hele jeugd in Nederland doorbracht. Geboren in Sittard, gaan voetballen bij MVV en als jeugdinternational van Oranje al in zijn jonge jaren opgepikt door RC Genk. En na een lange weg nu in Tuzla beland.

Dat lijkt een mooi verhaal. Zeker als zaakwaarnemer Carlos Barros de spits op zijn website introduceert met de woorden: "In mijn ogen is Elvis Mehanovic in Nederland altijd een onderschatte spits geweest."

Mehanovic heeft echter niet de behoefte om met de media te praten.

Bruno Martins Indi, de nieuwe aanvoerder van AZ

Met Bruno Martins Indi als nieuwe aanvoerder en Hobie Verhulst als eerste keeper gaat AZ op jacht naar de eerste coëfficiëntenpunten voor de Europese ranglijst, die Nederland extra plekken moet opleveren in de Europese toernooien. En minder midzomerse kwalificatiewedstrijden zoals deze.

De geblesseerde Jesper Karlsson ontbreekt bij AZ, dat wel kan beschikken over de nieuwelingen Jens Odgaard, Mayckel Lahdo en Mees de Wit. Echte versterkingen, volgens Martins Indi, die op de persconferentie met vertrouwen vooruitblikt op de confrontatie met een strijdlustige opponent: "We gaan uit van onze eigen kwaliteiten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl