Dani de Wit, Jesper Karlsson en Bruno Martins Indi vieren het binnenhalen van Europees voetbal
NOS Voetbal

AZ voor Conference League naar San Marino of Bosnië en Herzegovina

Bij de loting voor de tweede voorronde van de Conference League is AZ gekoppeld aan de winnaar van het duel tussen Tre Penne uit San Marino en het Bosnische Tuzla City.

AZ begint op 21 juli met een uitwedstrijd. Een week later is de return. Bij winst moet AZ nog door de derde voorronde en een play-offronde alvorens toegang te krijgen tot de groepsfase.

Geen grote historie

Het ligt in de lijn der verwachting dat AZ zich mag opmaken voor een tripje naar Bosnië en Herzegovina, want Tre Penne overleefde nog nooit een Europese voorronde. Van de achttien Europese duels die de club uit San Marino ooit speelde won het er slechts eentje: in 2013 tegen het Armeense Shirak.

Tuzla City, in eigen land nog maar een paar jaar actief op het hoogste niveau, maakt dit seizoen zijn debuut in een Europese competitie.

Het afgelopen seizoen speelde AZ ook in de Conference League. De Alkmaarders bereikten toen de achtste finales, waarin ze na verlenging teleurstellend werden uitgeschakeld door het Noorse FK Bodø/Glimt.

(Iets) langer vakantie voor PSV, Twente, Ajax en Feyenoord

De andere Nederlandse deelnemers aan de Europese toernooien komen later pas in actie. PSV begint in de derde voorronde van de Champions League en FC Twente stroomt in de derde voorronde van de Conference League in.

Ajax (Champions League) en Feyenoord (Europa League) zijn al verzekerd van een hoofdtoernooi. Ook PSV speelt sowieso tot de winterstop in Europa: als de Eindhovenaren stranden in de derde voorronde of de play-offs daarna, stromen zij in in de groepsfase van de Europa League.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl