ME op het veld na de wedstrijd tussen ADO Den Haag en Excelsior
In samenwerking met
Omroep West
NOS Nieuws

Rapport na rellen: veiligheid bij ADO ondermaats, club moet maatregelen nemen

De veiligheidsmaatregelen bij ADO Den Haag zijn onder de maat. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de politie, het Openbaar Ministerie en de gemeente Den Haag.

Het onderzoek is uitgevoerd naar aanleiding van de rellen tijdens en na de nacompetitiewedstrijd tussen ADO Den Haag en Excelsior eind mei.

ADO moet de komende weken zoveel mogelijk aanbevelingen van bureau CrowdProfessionals opvolgen. Zij voerden het onderzoek uit. Zo moet de club volgens een van de aanbevelingen een veiligheidscoördinator aanstellen. Dat is de afgelopen maanden al gebeurd.

Foto van supporters

Daarnaast moet het aantal goed opgeleide stewards omhoog. Het tekort zal worden opgevangen met externe beveiligers tot er genoeg eigen stewards zijn.

Verder moet het veiligheidssysteem van ADO worden vervangen door een systeem dat aan de huidige eisen voldoet. Ook moet volgens het onderzoeksbureau de entree bij ADO worden verbeterd.

Van supporters die het stadion ingaan moet een foto worden gemaakt, die kan worden gekoppeld aan het toegangsbewijs. Op deze manier moeten mensen met een stadionverbod buiten de deur worden gehouden.

Zo ging het er na de wedstrijd tegen Excelsior aan toe:

Politie arresteert tientallen boze ADO-fans na verloren promotieduel

Mede door het onderzoek mogen er op 28 augustus tijdens de thuiswedstrijd tegen Jong Ajax, geen fans uit Amsterdam aanwezig zijn, schrijft Omroep West.

De lokale driehoek van politie, OM en gemeente besluit op 15 augustus of ADO voldoende vooruitgang heeft geboekt met nieuwe veiligheidsmaatregelen. Op die dag wordt er gekeken of er thuiswedstrijden met publiek kunnen worden gespeeld.

Passende maatregelen bij aantal bezoekers

ADO kan dit zowel financieel als bouwkundig niet vóór komend seizoen voor elkaar krijgen, schrijft Omroep West. Daarom heeft de club de belofte gedaan om passende maatregelen te nemen op basis van de te verwachten bezoekersaantallen.

Volgens de Haagse burgemeester Jan van Zanen zijn corona en de bestuurlijke, financiële en sportieve chaos van de afgelopen jaren ook belangrijke oorzaken van de gebrekkige veiligheid. "De club leefde van wedstrijd naar wedstrijd en alles stond in het teken van (financieel) lijfsbehoud", schrijft Van Zanen.

Advertentie via Ster.nl