Sprinters puffen en klimmers stralen bij het zien van etappe 16 van de Tour de France. Het peloton gaat met frisse energie van de rustdag de Pyreneeën in. De 178,5 kilometer lange etappe van Carcassone naar Foix is een lelijk 'opwarmertje' voor de twee helse bergritten van de dagen erna.
Vandaag stuit het peloton in de eerste veertig kilometer op twee gecategoriseerde klimmetjes, de Côte de Saint-Hilaire (1,5 kilometer à 6,6 procent) en de Col de l'Espinas (5,4 kilometer à 5,0 procent). Kinderspel, zou je zeggen, maar met de furieuze openingskilometers die we deze Tour telkens zien en opnieuw temperaturen van rond de 35 graden put ieder hellinkje uit.
Op de vrijwel vlakke 70 kilometer erna kan het peloton even op adem komen, tot de schaduw van de eerste Pyreneeënberg over de renners valt. Klassementsrenners opgelet.
Waar valt Pogacar aan?
Het bal opent met de 11,4 kilometer lange Port de Lers, van gemiddeld 7 procent. Na de afdaling: direct de Mur de Péguère, 9,3 kilometer (à 7,8 procent), waarvan je de laatste 3,5 kilometer liever niet doet. Gemiddeld 12 procent met stukken van 16 en 18 procent. Op de top storten de renners zich het dal in, tot de streep in Foix 27,5 kilometer verderop.
De grote vraag voor geletruidrager Jonas Vingegaard is: waar valt nummer twee Tadej Pogacar aan? En renners in een eventuele kopgroep overpeinzen de beste plek om voor de ritzege te gaan.
Voor tips moet Pogacar even op de Bahrein-bus kloppen en vragen of Luis León Sánchez thuis is. De Spaanse meesterdaler won een identieke rit in de Tour van 2012.
Of probeer het anders bij de INEOS-bus en vraag Adam naar zijn broer Simon Yates. In de Tour van 2019 won de Brit na een ontsnapping over de Port de Lers en de Mur de Péguère. Al lag de finish destijds niet in het dal van Foix, maar bergop in het nabijgelegen Prat d'Albis.
Luister naar Pogacar op de rustdag en vuurwerk ligt in het verschiet. "Bij elke mogelijkheid, op elke beklimming ga ik proberen aan te vallen. Ik ga alles geven en wil nergens achteraf spijt van hebben."
Zou Vingegaard al nerveus worden? Zijn Jumbo-ploeg leverde toch wat klimkracht in met de abandonnées van Primoz Roglic en Steven Kruijswijk.
De lijst met potentiële vluchters - Jungels, Powless, Pinot, alleskunner Van Aert - is haast te lang om door te nemen. Maar laten we toch Bauke Mollema even noemen, die zei kansjes te zien in week drie. De uitlopers van de Pyreneeën liggen de Trek-coureur wel: vorig jaar won hij de Touretappe naar het nabijgelegen Quillan.
En zien we Chris Froome weer mee in de vlucht, zoals in zijn sterke etappe naar Alpe d'Huez? "Als de benen er zijn, ga ik het proberen", zei de Israel-renner op de rustdag. De ambities van de Brit liggen overigens voorbij de finish, bij een wielercentrum voor Afrikaans fietstalent in Rwanda.
Even terug naar die twee beklimmingen van de eerste categorie. Daar vinden de renners wellicht nog wat beren op de weg. Letterlijk.
Beren op de weg
Het peloton kronkelt de laatste zestig kilometer van de etappe door het natuurpark van Ariège, waar nog zo'n vijftig wilde bruine beren leven. Die zijn daar jaren geleden losgelaten.
Voor de Tourkaravaan is het in beschermd natuurgebied verboden snacks en souvenirs rond te strooien. Nieuwsgierige beren zullen dus niet snel naar de koers worden gelokt door verdwaalde hapjes in de berm. Misschien maar goed ook, want zelfs bergop is een bruine beer sneller dan de gele trui.
De officiële start van de vijftiende etappe is om 12.40 uur in Carcassonne, de aankomst in Foix wordt verwacht tussen 17.00 en 17.25 uur.
De uitzending op NPO 1 en deze livestream begint om 13.38 uur. De rit is ook te volgen via een liveblog op NOS.nl en de NOS-app en natuurlijk via Radio Tour de France op NPO Radio 1.