Jonas Vingegaard na de finish van etappe vijftien
NOS Wielrennen

Baaldag Jumbo-Visma in Tour, maar geletruidrager Vingegaard is 'oké' na val

Bij de Jumbo-Visma-ploeg gaat het na afloop van de vijftiende etappe in de Tour de France niet over de tweede plaats van Wout van Aert. Het woord 'baaldag' valt meerdere keren bij de Nederlandse wielerformatie, vanwege het wegvallen van Primoz Roglic en Steven Kruijswijk en valpartijen van Jonas Vingegaard en Tiesj Benoot.

De dag begon al met de mededeling dat Roglic, een van de twee klassementstroeven van Jumbo-Visma, niet meer van start zou gaan. Bij een val in de vijfde etappe was zijn schouder uit de kom geraakt en ploegleider Arthur van Dongen verklaarde dat hij nu toch te veel last had van de kwetsuur.

Van Aert ziet Kruijswijk vallen

Het wegvallen van Roglic bleek slechts het begin van een dag vol tegenslagen voor de ploeg. Met nog ruim zestig kilometer te gaan, ging Kruijswijk onderuit. Van Aert zag het voor zijn ogen gebeuren.

"We werden net geïnformeerd over een wegversperring. Ik weet niet of dat de reden was, maar in het peloton was het een beetje chaos. Ze remden voor ons. Steven kon niet op tijd remmen en viel heel hard."

De Belg bleef even bij zijn ploeggenoot en zag al snel dat het er niet goed uitzag. Ploegleider Frans Maassen vertelt over de schade bij Kruijswijk: "Hij had een schouder uit de kom en waarschijnlijk kregen ze die er niet zelf weer in." Per brancard werd Kruijswijk de ambulance ingereden.

Inmiddels was Van Aert enkele kilometers verderop net weer aangesloten bij het peloton. "Daar zag ik mijn andere ploeggenoten bij Jonas (Vingegaard, red.) staan. Dat waren klotekilometers."

De schade bij Vingegaard leek mee te vallen. "Grischa (Niermann, red.) was erbij om hem aan te duwen en hij dacht dat het oké was", zegt Maassen, die de geletruidrager snel weer zag aansluiten bij het peloton. "Hij was gelijk weer scherp en zat op de goede positie."

Ook Vingegaard zelf zegt in orde te zijn, maar alsnog noemt de Deen het een 'hele slechte dag' voor de ploeg. "Het slechtste van vandaag is dat we Steven en Primoz verliezen, ze waren twee erg belangrijke helpers. Maar we blijven vechten."

Bekijk in de videocarrousel de reacties van Van Aert, Maassen en Vingegaard:

Wie er zichtbaar slechter aan toe is, is Tiesj Benoot. De 28-jarige Belg lag tegelijk met Vingegaard op het Franse asfalt. Strompelend loopt hij na de finish op de camera af. "Ik heb me weleens beter gevoeld. Maar ik denk dat ik nog wel geluk heb gehad. Ik ben vrij hard onderuitgegaan. Redelijk onverwachts werd ik ergens aangetikt en ik kon m'n fiets niet meer rechthouden."

Bezoek van Stuyven

Het blijkt Jasper Stuyven te zijn die met zijn stuur in dat van Benoot haakte. "Voordat ik het wist lag ik tegen de grond, dus ik wist niet wie het was." Na de finish komt Stuyven even langs bij Benoot om te vragen hoe het met hem gaat.

"Sympathiek", noemt Benoot het bezoekje van zijn landgenoot. "Maar dit zijn dingen die gebeuren als je met 140 man hard fietst."

Gehavende Benoot: 'Enige positieve is dat het morgen rustdag is'

Ondanks de schade aan heup, knie en elleboog hoopt Benoot in de laatste Tourweek nog van waarde te zijn voor Vingegaard. "Anders had ik vandaag niet uitgereden", is hij eerlijk.

"Het enige positieve aan vandaag is dat het morgen een rustdag is, dus ik hoop dan een beetje te kunnen herstellen. Dan zien we het wel in de Pyreneeën. Ik ga er alles aan doen om er te zijn, we gaan iedereen nodig hebben."

Van Aert zag het allemaal gebeuren zondag en hoopte de ploeg nog een ritzege te kunnen bezorgen in Carcassonne. De Belg kwam echter net tekort en werd tweede. "Ik had wel graag gewonnen, maar ik ben vooral teleurgesteld omdat het een baaldag is voor de ploeg."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl