NOS SportAangepast

Spetterende zevenkampfinale op komst: Vetter leidt, maar Thiam is favoriet

WK: Vetter grijpt leiding zevenkamp na verwachte winst bij speerwerpen

Anouk Vetter heeft op de tweede dag van de meerkamp tijdens de wereldkampioenschappen atletiek in Eugene na zes van de zeven onderdelen de leiding genomen in het tussenklassement. De 29-jarige Amsterdamse start om 04.00 uur Nederlandse tijd op het laatste nummer, de 800 meter.

Op het onderdeel dat haar normaliter het slechtste ligt, kan ze de eerste Nederlandse wereldkampioene op de zevenkamp worden.

Lastige opdracht

Daarvoor moet ze wel met tweevoudig olympisch kampioene Nafissatou Thiam zien af te rekenen. Vetter heeft in het klassement 19 punten voorsprong op de Belgische, wat op de 800 meter omgerekend een marge van ongeveer één seconde betekent.

Het lijkt voor Vetter op voorhand een lastige opdracht om Thiam achter zich te houden. Het persoonlijke record van de nummer twee in de tussenstand is namelijk tweeënhalve seconden sneller dan dat van de Nederlandse.

Ter illustratie: Thiam was vorig jaar bij de olympische zevenkamp in Tokio 2,74 seconden sneller dan Vetter op de 800 meter.

Persoonlijk record

In de ochtenduren kwam Vetter tijdens het verspringen in haar derde en laatste poging tot een afstand van 6.52 meter. Dat betekende een persoonlijk record. Dat stond tot de WK in de Verenigde Staten op 6.49 meter.

Bij het speerwerpen stoomde de vice-olympisch kampioene van Tokio 2020 vervolgens door naar de voorlopig eerste plaats. Met een afstand van 58,29 meter bracht ze haar subtotaal op 6.045 punten.

Thiam, winnares van het goud tijdens de WK in 2017 en Tokio 2020, staat met het langste loopnummer nog voor de boeg op de tweede plaats. De Belgische staat na zes onderdelen op 6.026 punten.

Oosterwegel zevende

De andere Nederlandse meerkampster die in het Hayward Field Stadium aantreedt, Emma Oosterwegel, staat voorlopig op de zevende plaats.

De winnares van olympisch brons tijdens de laatste Zomerspelen sprong 5.95 meter ver en kwam bij het speerwerpen tot 54.03 meter. Haar voorlopige totaal staat op 5.533 punten.

Eerder op de dag maakte Vetter al een prima indruk door bij het verspringen haar persoonlijke record te verbeteren:

Vetter consolideert tweede plaats zevenkamp met PR bij het verspringen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl