NOS Sport

Meerkampster Vetter ligt op koers voor WK-zilver, maar wil daar niets van weten

  • Luuk Blijboom

    NOS-redacteur in Eugene, Oregon

  • Luuk Blijboom

    NOS-redacteur in Eugene, Oregon

Atlete Vetter op weg naar WK-medaille: 'Ik leef van onderdeel naar onderdeel'

Het Hayward Field Stadium in het Amerikaanse Eugene doet in de verste verte niet denken aan het Olympisch Stadion van Tokio. En toch: meerkampster Anouk Vetter waande zich zondag in de bescheiden Amerikaanse atletiekarena bij vlagen in de immense betonkolos van de Japanse metropool.

Een jaar geleden, tijdens Tokio 2020, leidde de 29-jarige atlete na de eerste dag van de olympische meerkamp. Zondag, na vier van de zeven onderdelen op de wereldkampioenschappen, hoefde ze alleen de Belgische Nafissatou Thiam voor zich te dulden.

De grote overeenkomst met die memorabele vierde augustus van het jaar 2021 is echter dat Vetter 347 dagen na dato opnieuw volledig in het hier en nu leeft. Zorgen voor de dag van morgen zijn haar wederom vreemd. "Ik denk gewoon helemaal nergens aan."

Meerkampster Anouk Vetter

Het waren nota bene buitenstaanders die de vice-olympisch kampioene er in de catacomben op moesten wijzen dat ze na de eerste dag van de WK op 4.010 punten staat. Daarmee ligt ze halverwege de meerkamp 167 punten voor op het schema van haar nationale record, dat ze in mei van dit jaar tijdens de Hypomeeting in Götzis op 6.693 punten bracht.

Ze hoeft met haar prestaties tot nu toe alleen de ongenaakbare Thiam, goed voor een tussenscore van 4.071, voor zich te dulden.

Reputatie

Vetters reputatie in de wonderlijke wereld van loop- en technische nummers snelt haar inmiddels voorbij. De website ten7events.com rekende uit dat de Nederlandse statistisch gezien de grootste kandidaat om zich ook in Eugene te verzekeren van een zilveren medaille.

Op basis van een fictieve uitslag, gebaseerd op de beste prestaties die ze per onderdeel op een meerkamp behaalde, zou Vetter maandag met een totaal van 6.857 punten op de tweede plaats moeten eindigen. Volgens de theoretische berekening gaat het goud naar Thiam, met 7.027 punten. Emma Oostwegel, de nummer drie van Tokio 2020, wordt met 6.616 punten een zesde plaats toegedicht.

De Belgische meerkampster Nafissatou Thiam leidt na de eerste dag van de WK zevenkamp

Het zijn bespiegelingen waar Vetter zich niet langer door laat afleiden. Ze is uitgegroeid tot een volwassen atlete die heeft afgeleerd doorgeschoten kritisch op zichzelf te zijn. Ook rekenmodellen als die van ten7events.com bezorgen haar geen muizenissen meer in het hoofd. Iets dat overigens ook geldt voor haar aanloop naar de mondiale titelstrijd, die niet geheel vlekkeloos verliep.

Race tegen de klok

Twee weken geleden lag ze nog op de bank bij de fysiotherapeut, zo haalde ze maandag in de catacomben van Hayward Field in herinnering. In mei had ze op de eerste dag van de zevenkamp in Götzis een blessure opgelopen tijdens het hoogspringen. Het fysieke herstel van die kwetsuur voelde met oog op de wereldkampioenschappen voor Vetter als een race tegen de klok.

"Ik weet nog dat ik op dat moment aan mijn fysio vroeg of ik op tijd genezen zou zijn om op de WK te kunnen starten", zei ze. "Hij verzekerde me dat het allemaal goed zou komen. Op dat moment dacht ik alleen maar: ik hoop dat je gelijk krijgt."

Meerkampster Emma Oosterwegel

Tijdens het voorbereidende trainingskamp in het Amerikaanse Irvine was het inderdaad gedaan met de pijntjes in knie en hamstring. Toch kende ze in Eugene voorafgaande aan de ronde langs zeven onderdelen de nodige twijfels, bekende ze.

"Ik was gewoon heel benieuwd naar mijn snelheid en hoe het op de 100 horden zou verlopen. Veertien dagen geleden deed ik nog 19 seconden over de 100 meter. En deze week had ik voor de eerste keer vanuit het startblok over drie horden gelopen."

Geslaagde ouverture

Het begin van de meerkamp was daarmee een spannend moment. "Ik had erop gerekend dat het misschien een beetje zou tegenvallen. Maar alles is heel gebleven. Mijn knie voelt goed en mijn hamstring zit er nog aan."

Vetter kon terugblikken op een meer dan geslaagde ouverture. Zelfs een schoonheidsfoutje bij de laatste horde van het eerste nummer bracht haar niet uit het lood. Ze klokte over 100 meter een tijd van 13,30 en daarmee was ze uiteindelijk zeer tevreden.

Meerkampster Anouk Vetter in actie bij de WK in Eugene

De 1,80 meter bij het hoogspringen, 16,25 meter bij het kogelstoten ("Echt leip") plus de 23,73 op de 200 meter, haar beste seizoentijd, brachten het voorlopige totaal op 4.010 punten. Daarmee buigt ze voorlopig alleen het hoofd voor Thiam (4.071). Oostwegel staat met een score van 3.761 achter haar naam voorlopig zevende.

Ver en veilig

Het waren cijfers die Vetter ter kennisgeving aannam. Ze is niet langer geïnteresseerd in anderen, zo verzekerde ze, en probeert zich uitsluitend op zichzelf te focussen. "Ik kijk niet naar uitslagen. Maar volgens mij is mijn score best wel hoog." Het is Vetter ten voeten uit. "Ik leef van onderdeel naar onderdeel."

Dag 2 vangt ze maandag aan met verspringen. "En dat is altijd spannend." Het credo: "Ver en veilig springen en verder helemaal nergens aan denken. Ik probeer gewoon kalm te blijven."

Of ze daarin slaagt? Waarom niet, antwoordde ze retorisch. "Het is me vandaag in ieder geval de hele dag gelukt."

Angela en Smidt klaar op horden

Ramsey Angela en Nick Smidt lukte het niet de finale van de 400 meter horden te bereiken. Het tweetal werd in de halve finales uitgeschakeld.

Angela en Smidt blijven bij WK in de halve finales 400 meter horden steken

Angela eindigde in zijn heat als vierde in een voor hem teleurstellende tijd van 49,77 seconden. Die klassering was niet goed genoeg voor een plek in de finale en ook zijn tijd was niet snel genoeg om door te stoten naar de eindstrijd. Smidt, de Nederlands kampioen, werd vijfde in zijn race in 49,56 en was daarmee ook klaar.

Van de acht finalisten doken er zeven onder de 49 seconden. Alison dos Santos (derde op de Spelen en dit jaar winnaar van vier van de vijf Diamond League-wedstrijden) bleef als enige zelfs onder de 48 seconden: 47,85.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl