Demonstraten in Colombo

President ontvlucht Sri Lanka, noodtoestand en avondklok afgekondigd

In Sri Lanka is de noodtoestand uitgeroepen door premier Ranil Wickremesinghe. Hij is waarnemend president nu president Gotabaya Rajapaksa het land is ontvlucht. In de westelijke provincie, rond hoofdstad Colombo, geldt een avondklok.

Nadat het nieuws over het nachtelijke vertrek van de president bekend was geworden, gingen duizenden mensen de straat op in Colombo. Ze bestormden de ambtswoning van premier Wickremesinghe en drongen de woonvertrekken binnen.

De betogers eisen zijn vertrek. Wickremesinghe wordt gezien als bondgenoot van de president en diens invloedrijke familie. Ze waarschuwen voor een 'beslissende aanval' als de premier vanmiddag niet aftreedt.

Eerst ondergedoken, daarna gevlucht

Afgelopen zaterdag bestormden woedende demonstranten de ambtswoningen van zowel president Gotabaya als de premier. Sindsdien was Gotabaya ondergedoken, maar afgelopen nacht vloog hij met zijn vrouw en twee bodyguards naar Malé, de hoofdstad van de Maldiven. Hij had eerder toegezegd dat hij vandaag zou aftreden.

Nu de president het land is ontvlucht, richten betogers zich op de ambtswoning van de premier:

Betogers proberen kantoor van premier Sri Lanka te bestormen

In Sri Lanka is het al tijden onrustig; er zijn geregeld massale demonstraties tegen de regering die verantwoordelijk wordt gehouden voor de diepe economische crisis. In het land is een groot tekort aan onder meer voedsel, brandstof en medicijnen. Ook is de inflatie torenhoog, evenals het begrotingstekort.

De verwachting is dat de protesten in Sri Lanka nog enige tijd aanhouden. Demonstranten eisen verregaande hervormingen. Zo moet de president, wie dat ook wordt, aanzienlijk minder macht krijgen.

Volgens de BBC is niet alleen de president naar het buitenland uitgeweken. Ook zijn broer, minister Basil Rajapaksa van Financiën, zou het land zijn ontvlucht. Hij heeft ook een Amerikaans paspoort en is mogelijk naar de VS gevlucht. Overheidsbronnen spreken dit volgens persbureau Reuters tegen. De broers Rajapaksa worden door de demonstranten van verregaande corruptie beschuldigd.

Nog altijd bezetten demonstranten het presidentieel paleis:

Demonstranten bezetten nog altijd presidentieel paleis Sri Lanka

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl