Een wachtrij bij een Voedselbank
NOS Nieuws

Het armoedeplan van minister Schouten: 47 acties om 'hardnekkig' probleem aan te pakken

Ernstige geldproblemen, problematische schulden, maar ook stress en eenzaamheid. Minister Schouten voor Armoedebestrijding, Participatie en Pensioenen windt er in haar eerste nota over armoedebestrijding geen doekjes om. Steeds meer mensen hebben moeite om het hoofd boven water te houden en dat leidt tot een vicieuze cirkel van hardnekkige problemen op allerlei terreinen, zoals gezondheid, onderwijs, wonen, werk en opvoeding.

De groep is groter geworden door de hoge energieprijzen, de krappe woningmarkt en de hoge inflatie. Ook mensen met een middeninkomen worden nu getroffen. "Het gaat niet alleen om geld, maar ook om sociale armoede. Mensen raken geïsoleerd en voelen zich erbuiten staan", zegt de eerste minister voor Armoedebestrijding in een gesprek met Wilma Borgman voor het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen.

De nota bevat 47 actiepunten om het "weerbarstige" probleem aan te pakken. Het is een verzameling van allerlei doelstellingen die door andere bewindspersonen gerealiseerd moeten worden, zoals de verlaging van de huren, het toegankelijker maken van de tandarts voor arme kinderen en een betere aanpak van laaggeletterdheid. Opvallende nieuwe plannen staan er niet in.

Het afgelopen jaar heeft het kabinet diverse maatregelen genomen om de gevolgen van de stijgende energieprijzen en de duurdere boodschappen voor de laagste inkomens op te vangen. Schouten erkent in het gesprek dat dit niet genoeg is. Na de zomervakantie, in augustus, gaat het kabinet de nieuwe begroting voor volgend jaar in elkaar zetten en daarin zullen zeker nog financiële tegemoetkomingen komen voor "diegenen die geen kant op kunnen", voorspelt de minister.

Ze weerspreekt dat het kabinet de problemen niet voortvarend genoeg aanpakt. "Je kunt niet alles in één keer oplossen. We doen wat we kunnen." Haar ambitie is groot, blijkt in de nota. Ze wil dat het aantal mensen dat in armoede leeft in 2030 is gehalveerd en vijf jaar eerder - in 2025 - moet het aantal kinderen dat in armoede opgroeit al tot de helft zijn teruggebracht. Het aantal huishoudens met schulden moet in 2030 ook zijn gehalveerd.

Haar werk heeft urgentie, vindt Schouten. "Er is nu niemand meer die zegt: een minister voor Armoedebestrijding, moet dat nou?".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl