NOS Wielrennen

Balsamo troeft Kool en Vos af in vijfde rit Giro Donne en boekt tweede zege

De vijfde etappe van de Giro Donne, de Ronde van Italië voor vrouwen, is gewonnen door Elisa Balsamo. De wereldkampioene, die afgelopen vrijdag ook al de tweede etappe op haar naam schreef, was na 126 kilometer van Carpi naar Regio Emilia de snelste in de massasprint.

De Italiaanse verwees Charlotte Kool en Marianne Vos naar de tweede en derde plaats.

Balsamo troeft Kool en Vos af in vijfde rit Giro Donne

Met Annemiek van Vleuten in de gisteren veroverde roze leiderstrui deed het peloton het aanvankelijk kalmpjes aan. De Italiaansen Iris Monticolo en Matilde Vitillo zagen hun kans schoon om ervandoor te gaan. Het duo kreeg al snel gezelschap van landgenote Giorgia Bariani, de Britse Hannah Barnes en de Letse Anastasia Carbonari.

De vijf kregen de zegen van de meute en bouwden een voorsprong van maximaal vijf minuten op.

Dappere poging

Met nog 45 kilometer voor de wielen kwam alsnog de gang erin bij het peloton. Terwijl de marge richting de minuut kroop, sprong Bariani 18 kilometer voor de streep weg bij de voorste vijf. Een dappere poging, maar tot mislukken gedoemd in een etappe die weggelegd leek te zijn voor de sprinters. Een vrijwel compleet peloton ging de laatste vier kilometer in.

Jumbo-Visma-troef Vos aasde op een tweede dagsucces, maar kwam pas als derde de laatste bocht kort voor de finish door en kon niet voorkomen dat Balsamo van de Trek-Segafredo-formatie wél een volgende etappezege op haar palmares mocht bijschrijven. Vos moest ook DSM-rijdster Kool nog voor zich dulden. De 23-jarige Kool was al een keer tweede en derde geworden.

De etappe werd nog geteisterd door een valpartij bij het ingaan van de slotkilometer, maar dat gebeurde achter Van Vleuten die de rit dus ongeschonden doorkwam en morgen andermaal in het roze aan de start zal staan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl