NOS WielrennenAangepast

Oppermachtige Van Vleuten wint vierde etappe en pakt roze trui in Giro Donne

Van Vleuten domineert de sprint, pakt etappezege én leiderstrui Giro Donne

Annemiek van Vleuten heeft de vierde etappe in de Giro Donne op haar naam geschreven en neemt daarmee de roze trui over van de Italiaanse Elisa Balsamo. In een sprint met de Spaanse Mavi García was de Nederlandse oppermachtig.

Terug op het vasteland in Italië en in de brandende zon begonnen de rensters aan de vierde etappe van de Italiaanse vrouwenkoers. De vierde etappe van ruim 120 kilometer en 2000 hoogtemeters begon en eindigde in Cesena.

Na ruim twee uur koersen wist Van Vleuten, op de tweede klim van de dag, een kopgroep te vormen met de Italiaanse Marta Cavalli en de Spaanse García.

Het groepje van drie wist de groep met de roze trui, toen nog om de schouders van Balsamo, op een flinke achterstand te rijden. Met nog twintig kilometer te gaan was de achterstand al ruim vier minuten. Ook de groep daartussen wist geen slag te slaan.

Aanvallen

De laatste uitdaging in de vierde etappe lag op de laatste (onofficiële) klim, de achtervolgers waren inmiddels op een afstand van bijna drie minuten gezet. Aan het begin van de klim zette de Nederlandse renster van Movistar meteen de aanval in.

Het antwoord van García liet niet lang op zich wachten en de renster van UAE leek zonder moeite over Van Vleuten heen te gaan. Maar helemaal wegkomen lukte niet, wel zorgde de actie van de twee rensters ervoor dat de Italiaanse Cavalli moest lossen.

Nog een paar keer probeerde Van Vleuten weg te komen bij García maar die liet zich niet kisten. Samen begonnen de rensters aan het vlakke gedeelte richting de meet.

Op 600 meter voor de finish zette García al aan voor de sprint, maar de strijdlustige Van Vleuten hield stand, zette vervolgens het gas erop en reed naar de overwinning. Daarmee pakte de Nederlandse niet alleen de etappezege, maar ook de leiderstrui in de Giro Donne.

Na de rit vertelde Van Vleuten dat ze aanvankelijk helemaal niet van plan was om aan te vallen. "Ik wilde vooral niet onder druk komen te rijden en mikte niet eens zozeer op etappewinst. Maar het koersbeestje in me kon het niet laten."

De renster is dolgelukkig met haar koppositie in de Giro, maar al dromen van meer doet ze liever niet. "Het is heel speciaal dat ik het roze aan mag gaan trekken. Ik bekijk het per etappe, die bereid ik elke keer zo goed mogelijk voor. Er kan van alles gebeuren, dus eerst morgen maar weer."

Fysiek staat Van Vleuten er goed voor, vertelt ze. "Ik heb genoeg inhoud om vol te gaan, het gaat vooral om het mentale gedeelte. Je moet als klassementsrijder omgaan met de spanning."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl