Barbara Terlingen
redacteur Politiek
Barbara Terlingen
redacteur Politiek
Provinciebestuurders die verantwoordelijk zijn voor de uitvoering van de stikstofplannen willen snel meer duidelijkheid van het kabinet. Ze vrezen vertraging omdat het toegezegde geld om boeren uit te kopen en om te verduurzamen nog ontbreekt.
Dat zeggen bestuurders van Friesland, Flevoland, Noord-Holland, Noord-Brabant, Gelderland, Utrecht en Limburg tegen de NOS.
'Onwerkbaar'
Een kaartje dat boeren de stuipen op het lijf jaagt, onduidelijkheid over de perspectieven voor boeren en miljarden die er wel zijn maar niet loskomen: de provinciebestuurders vinden dat het proces beter kan en moet. Zo wachten ze nog op dit voorjaar aangevraagde voorschotten om aan de slag te gaan.
Maanden waren ze met elkaar in gesprek, de provinciebestuurders met stikstof in hun portefeuille en de vertegenwoordigers van de departementen van landbouw en natuur. Ze wisten ongeveer wat er aan zat te komen, maar bij de presentatie was er in menig provincie toch enig ongeloof.
"Onwerkbaar" zegt de Friese stikstofgedeputeerde Fokkinga (FNP) over het kaartje bij de plannen. Fokkinga noemt het kaartje verstorend en verwarrend. "Dit beschouwen we maar als niet verzonden".
De Gelderse gedeputeerde Drenth (CDA) beschouwt het kaartje als "zo goed als van tafel". Nu wil hij "zo snel mogelijk door" om "samen met alle betrokkenen aan plannen te werken", maar hij stuit daarbij op onduidelijkheid over de middelen. Bijna 25 miljard euro is er voor uitkoopregelingen, verduurzaming en natuur, maar dat geld komt niet los.
Achternamiddag
In april moesten provincies op een achternamiddag met plannen komen om een voorschot van die 25 miljard te vragen. Dat hoorden ze op een vrijdagmiddag en het moest voor maandag af. Het was een weekend flink doorwerken. Gelderland berekende met ruim 500 miljoen euro vast een jaar aan de slag kunnen, maar daar is nog geen reactie op gekomen.
Ook de Limburgse gedeputeerde Gabriels (GroenLinks) is ongerust over het uitblijven van geld, Tientallen agrariërs hadden belangstelling voor een uitkoopregeling. Daar moeten ze zich uiterlijk in september voor inschrijven. Maar nu nieuwe -mogelijk betere- regelingen nog volgen wachten ze allemaal af. "Zo schiet het niet op" zegt Gabriels.
De Brabantse bestuurder Ronnes (CDA) beaamt dat: "Alleen met duidelijkheid over de middelen kunnen wij waarmaken wat van ons gevraagd wordt."
Wij willen ook aan tafel met Remkes, en niet pas in augustus. Hoe eerder hoe beter
Een woordvoerder van het ministerie van Landbouw zegt dat de voorstellen van provincies "zo snel mogelijk" worden beoordeeld. Wat het ingewikkeld maakt is dat regelingen aan Europese staatssteunregels moeten voldoen. En de Kamer wil dat er onafhankelijk gekeken wordt of de investeringen daadwerkelijk tot minder uitstoot leiden, Toch hoopt LNV snel met duidelijkheid voor de provincies te komen, aldus de woordvoerder.
Bemiddelaar Remkes
Dit weekend werd bekend dat Johan Remkes bemiddelaar wordt. De Gelderse gedeputeerde Drenth wil graag aan tafel. "Maar half augustus pas? Liever vandaag. Hoe sneller hoe beter. We willen de handen uit de mouwen steken. Voor de natuur, voor de boeren en voor alles wat in Nederland nu stil ligt".
Bellend voor dit artikel met de NOS rijdt de Limburgse bestuurder Gabriels (met zijn chauffeur) vandaag onder een viaduct met protesterende boeren door. Geen hinderend protest, want boven de snelweg. "Dat geluid mag er natuurlijk zijn" zegt Gabriels. "Maar we krijgen ook boeren aan de lijn die wel willen stoppen. En naar de perspectieven vragen. Vandaag nog speelde het bij eigenaren van een geitenboerderij. Ze willen stoppen, maar ik heb geen idee wat ik ze kan bieden.'"