Festivals stoppen met wegwerpbekers: 'Scheelt 100.000 bekers op de grond'
Vrijwel alle grote festivals stoppen de komende tijd met wegwerpbekers. In plaats daarvan moeten festivalgangers hun gebruikte beker inleveren om een nieuw drankje te kunnen kopen. De bekers worden aan het eind van het festival naar een recyclingfabriek gebracht of afgewassen en opnieuw gebruikt.
De grootste festivalorganisator van Nederland, Mojo, deed dit jaar vier proeven om het systeem te testen. De laatste proef was afgelopen weekend op het driedaagse hiphop-festival Woo Hah! in Hilvarenbeek.
"Het brengt voor ons extra werk mee", zegt Ruud Lemmen, directeur van het festival. "De bekers worden ingezameld, komen in een perscontainer terecht en worden dan opgehaald. Dat is extra werk, maar dat spaar je uit in schoonmaak. Het scheelt enorm als er niet 100.000 bekers op de grond liggen."
Sommige bezoekers vinden het vervelend dat ze bekers moeten vasthouden en terugbrengen naar de bar. "Het is een kleine moeite voor een betere wereld", reageert Lemmen daarop.
Recyclemunt
Bij het optreden van Anouk in Den Haag, bij Parkpop en bij Stadspark Live in Groningen werd het recyclesysteem getest. Volgens Lemmen moet het raar lopen willen volgend jaar niet alle festivals van Mojo met de nieuwe aanpak werken.
Om te voorkomen dat festivalgangers hun bekers zoals voorheen weggooien op het gras, wordt gewerkt met recyclemunten. Bezoekers krijgen vooraf zo'n munt die ze kunnen gebruiken om een beker te krijgen. Bij sommige evenementen moet er voor de munt worden betaald en kan de bezoeker op het eind het geld terugkrijgen.
Als een bezoeker even niks wil drinken, kan een beker weer voor een recyclemunt worden ingeruild. Ook poppodia zoals AFAS Live, Ziggo Dome en 013 in Tilburg werken inmiddels met het inruilsysteem.
Niet uit zichzelf
Laura van de Voort van Green Events probeert al jarenlang om festivals zover te krijgen dat ze stoppen met wegwerpbekers. "Het belangrijkste is dat je mensen een reden geeft om de beker terug te brengen. Proeven in het verleden hebben laten zien dat mensen dat niet uit zichzelf doen."
Zij denkt dat het niet lang duurt voordat alle festivals zijn overgestapt. "Een festivalterrein vol plastic afval is binnenkort verleden tijd. Bezoekers willen dat ook echt niet meer."
Ze wijst erop dat het ook een verplichting wordt volgens de wet. "Met deze festivalzomer erbij zijn er nog maar twee seizoenen om te oefenen en daarna moet je als festival verplicht gaan hergebruiken of recyclen."
Een deel van de bekers komt na afloop van het festival bij Marc Mes van recyclingbedrijf Indorama terecht. Hij maakt van petflessen een grondstof die kan worden gebruikt voor de productie van nieuwe flessen. Daar komen nu de plastic bekers bij van onder meer Intents, Zwarte Cross en Tomorrowland.
"Het is vrij nieuw voor ons, maar het is vrijwel hetzelfde proces als het recyclen van petflessen", zegt Mes. "Het is een win-winsituatie. Festivals hebben een oplossing voor hun plastic afval en wij hebben een grondstof erbij."
Verreweg het meeste werk heeft Indorama met het verwerken van de flessen, maar hij denkt dat er snel meer bekers bij gaan komen. "We willen ook de bekers van voetbalclubs gaan inzamelen. Er zijn al verschillende gesprekken met clubs daarover."