Frederique Matla viert met haar ploeggenoten de openingstreffer op het WK

Oranjehockeysters winnen na bewogen periode met ruime cijfers van Ierland op WK

De Nederlandse hockeyvrouwen hebben op het wereldkampioenschap de eerste wedstrijd met 5-1 gewonnen van Ierland. Na een stroeve start kwam Oranje los en werd Ierland uiteindelijk met ruime cijfers aan de kant gezet.

Het wereldkampioenschap in Nederland en Spanje is voor Oranje het eerste eindtoernooi na de turbulente periode die na de gouden Olympische Spelen van Tokio aanbrak. Uit onderzoek na de Spelen bleek dat de hockeyvrouwen onder leiding van bondscoach Alyson Annan een negatief prestatieklimaat ervaarden, waarna Annan werd ontslagen.

Tranen De Goede

De altijd nuchtere Eva de Goede, doorgewinterde routinier van het Nederlandse team, werd bij het horen van het volkslied overmand door emoties. De Goede is na maandenlang blessureleed weer terug in Oranje, dat de drievoudig olympisch kampioen op tijd fit zou zijn voor het WK lag niet in de lijn der verwachting.

Onder leiding van bondscoach Jamilon Mülders, die na het WK zoals afgesproken plaats maakt voor Paul van Ass, begonnen de Nederlandse hockeysters overtuigend aan de wedstrijd tegen Ierland.

Het eerste kwart leverde een handjevol kansen op waarbij Oranje er niet in slaagde de openingstreffer te maken. De beloning liet nog even op zich wachten en kwam pas in het tweede kwart: met een simpele beweging zette Yibbi Jansen op de kopcirkel twee tegenstanders opzij en wist ze Maria Verschoor te bereiken.

Oranjehockeysters openen WK met ruime zege op Ierland: 5-1

Verschoor dacht met een schijnbeweging voorbij de keeper te zijn, maar het linkerbeen van de uitkomende Ayeisha McFerran haalde de Nederlandse onderuit. Een strafbal was het enige juiste oordeel en wie anders dan Frédérique Matla nam plaats achter de bal. Ze faalde niet en tekende voor de 1-0.

In tegenstelling tot keeper Anne Veenendaal had haar collega aan de andere kant van het veld, McFerran wel een hoop te doen. De Ierse keepster kon de schade in de eerste helft nog beperken maar moest in de tweede helft haar meerdere erkennen in Oranje.

Bij de achtste strafcorner van de wedstrijd was het dan eindelijk raak voor de ploeg van Mülders, Jansen wist met haar sleeppush de bal precies tussen de keeper en lijnstopper te plaatsen en bracht de stand naar 2-0.

Aansluitingstreffer

Even leek het erop dat Ierland in deze reprise van de verloren WK-finale van 2018, zich niet nog een keer een nederlaag van 6-0 wilde permitteren. De eerste en enige strafcorner in de wedstrijd voor Ierland verdween voor Nederland ongelukkig in het doel: 2-1.

Maar Oranje dacht er het zijne van, WK-debutant Sabine Plönissen (met slechts 9 interlands achter haar naam) vond bij een strafcorner met een snoeiharde flats hetzelfde gaatje als Jansen. De 27-jarige Plönissen wist de frons van bondscoach Mülders te veranderen in een grote glimlach.

Vreugde bij Nederland bij de openingswedstrijd op het WK

De 4-1 kwam in de slotfase van het derde kwart op het scorebord tevoorschijn. Wat Verschoor kan, kan ik ook moet de jonge Albers hebben gedacht. De 22-jarige speelster van Amsterdam wist met een identieke actie de tweede strafbal van de wedstrijd te versieren. Voor de tweede keer nam Matla plaats achter de bal: 4-1.

Verschoor zette met een spijkerharde backhand de eindstand op het scorebord.

Zondagavond spelen de vrouwen hun tweede wedstrijd, in het Wagener Stadion nemen de Nederlandse hockeysters het op tegen het thuisland van hun coach: Duitsland.