NOS SportAangepast

Waterpolosters naar halve finales WK na overtuigende zege op Griekenland

Waterpolosters bereiken halve finales WK na overtuigende zege op Griekenland

De Nederlandse waterpolosters hebben op de WK in Hongarije de halve finales bereikt. Griekenland werd in Boedapest met 12-7 verslagen. In de halve finales neemt Nederland het donderdag om 21.00 uur op tegen Hongarije, dat Australië uitschakelde.

Oranje had in de openingsfase drie keer een speelsters meer in het water, maar scoorde niet en kreeg wel de 1-0 om de oren. De formatie van bondscoach Evangelos Doudesis liet het hoofd niet hangen en kwam dankzij goed spel en mooie treffers met 3-1 voor.

Drie treffers

In het tweede kwart domineerde Oranje ook en scoorde het opnieuw driemaal. De Grieken, bij de laatste twee WK's halvefinalist, konden aanvallend nauwelijks een vuist maken, maar troffen met enig fortuin toch twee keer doel. Schoten van afstand vlogen binnen via de paal (5-2) en via de lat en een achterhoofd (6-3).

Vreugde bij de Nederlandse speelsters

Met haar derde treffer van de avond, een prachtige lob, bracht Lola Moolhuijzen de stand na rust op 7-3. Oranje was beter, maar echt afstand nemen lukte niet.

Midvoor Vivian Sevenich liep in het begin van het vierde kwart tegen haar derde straf aan en de wedstrijd zat erop voor haar.

De Grieken kwamen terug tot 9-7, maar in de slotfase verzilverde Nederland eindelijk een overtalsituatie, en dat zelfs twee keer, waarmee het pleit wel beslecht was. Moolhuijzen was met vier doelpunten topscorer en met zeventien treffers is ze ook toernooi-topscorer.

'Hadden er vertrouwen in'

"Ik kan altijd wel goed last hebben van zenuwen, maar we hadden er als team wel vertrouwen in dat we konden winnen", reageerde de 17-jarige Moolhuijzen in Langs de Lijn En Omstreken op NPO Radio 1.

"We hebben een nieuw team en dat is altijd even wennen, maar we spelen echt steeds beter. Dat lieten we vandaag zien door goed te blijven spelen en voor te blijven staan."

Mocht Oranje donderdag de halve finale van Hongarije weten te winnen ("dat is echt fifty-fifty", zegt Moolhuijzen), speelt het in de finale tegen Italië of grootmacht Verenigde Staten, winnaar van de laatste drie WK's en laatste drie Olympische Spelen.

In de groepsfase ging Oranje met 7-11 onderuit tegen de VS.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl