Snellereactiemacht NAVO breidt flink uit: van 40.000 naar 300.000 troepen
Om de afschrikwekkende werking van de NAVO richting Rusland verder te vergroten, breidt het bondgenootschap de zogeheten NATO Response Force (NRF) flink uit. Op dit moment staan er 40.000 militairen uit NAVO-landen klaar om binnen korte tijd te worden ingezet. Dat moeten er 300.000 worden. Het zou betekenen dat bijna 10 procent van de totale hoeveelheid actieve militairen van alle NAVO-landen snel ingezet kan worden.
De NRF bestaat uit eenheden met een verschillende staat van paraatheid. Elk onderdeel moet binnen vijf tot dertig dagen klaar zijn voor een missie, waar dan ook ter wereld. De Very High Readiness Joint Task Force (VJTF), ook wel bekend als de flitsmacht, kan het vlugst worden ingezet. Die werd afgelopen februari voor het eerst ingezet om de verdediging aan de oostflank van de NAVO te versterken.
Rusland als directe bedreiging
Morgen en overmorgen vindt in Madrid een NAVO-top plaats. Naar verwachting wordt dan het plan tot uitbreiding van de snellereactiemacht goedgekeurd. Dan komt ook de omschrijving van Rusland bij de NAVO ter sprake. Sinds 2010 geldt Rusland als strategische partner van de NAVO. "Ik verwacht dat de lidstaten duidelijk zullen uitspreken dat Rusland een directe bedreiging is voor onze veiligheid, waarden en op regels gebaseerde internationale orde", aldus Stoltenberg.
Hij omschrijft de uitbreiding van de snellereactiemacht en de andere omgang met Rusland als "grootste herziening van onze gezamenlijk afschrikking en defensie sinds de Koude Oorlog". In 2014, toen Rusland de Krim annexeerde, werd de snelle reactiemacht al uitgebreid van 14.000 tot 40.000 militairen.
Brigade
De versterking van de snellereactiemacht zal vooral te zien zijn aan de oostelijke flank van de NAVO, met name in de Baltische staten. De daar aanwezige eenheden zullen waarschijnlijk op brigadeniveau opereren. Een brigade bestaat meestal uit enkele duizenden militairen.
Het is nog onbekend waar de Nederlandse bijdrage aan de NRF in het nieuwe plan uit zal bestaan. Op dit moment levert Nederland onder meer een amfibisch transportschip, twee helikopters, een fregat, een duikteam, een aantal gespecialiseerde inlichtingeneenheden en zo'n 1500 landmachtmilitairen voor de twee snelst inzetbare onderdelen van de NRF.