Deelnemers aan het boerenprotest arriveren via snelweg A1 in Stroe
NOS Nieuws

Politie zoekt gericht naar boeren die snelwegverbod overtraden

Een dag na de chaos op snelwegen door honderden boeren die zich per tractor naar een protest begaven, is de politie nog bezig bestuurders te identificeren die de wet hebben overtreden.

Daarnaast worden de gebeurtenissen gisteren en het optreden van de politie geëvalueerd. Daaruit zou onder andere kunnen volgen dat er nog strakkere afspraken nodig zijn met de organisatie, zegt een woordvoerder van de korpsleiding.

Veel boeren hadden hun kenteken afgeplakt, dus de politie is in veel gevallen aangewezen op beeldmateriaal voor de identificatie van overtreders. Er wordt gekeken wat er mogelijk is om bestuurders van trekkers op de snelweg nog te achterhalen. "Maar dan moet er echt wel sprake zijn van gevaarlijke situaties."

Die deden zich onder meer voor bij de A7, waar boeren soms tegen het verkeer in de snelweg opgingen, en op de A12, waar een tractor en een vrachtwagen bij een aanrijding betrokken raakten:

Politiechef Willem Woelders zei gisteren in Nieuwsuur dat hij niet de indruk had dat de politie steken heeft laten vallen. Hij benadrukte dat er vooraf met de boerenorganisaties is gesproken. "En dan zie je dat er kennelijk door grote groepen onderling is afgesproken om toch massaal de snelweg op te gaan. Dat hebben we geprobeerd tegen te houden op plekken waar we het konden voorzien, en dat is af en toe ook gelukt. Maar het was zo massaal dat je niet op al die op- en afritten aanwezig kon zijn."

Het was lastig om de trekkers vervolgens de snelweg af te krijgen, zegt Woelders. "Wat ga je doen? Ga je handhaven, zet je ze aan de kant? Stop je ze? Met alle consequenties voor het verkeer dat daar achterop kan rijden?" Uit het oogpunt van de veiligheid is daar volgens de nationaal commandant niet voor gekozen.

De politie wil in overleg met burgemeesters en het kabinet kijken of de aanpak bij een volgend protest, waar dezelfde taferelen dreigen, anders moet. Als het gaat over de inzet van zwaardere middelen of voertuigen, waar bijvoorbeeld de marechaussee over beschikt, dan moeten de bestuurders daarover beslissen, niet de politie. Woelders vraagt zich af of de inzet van legeronderdelen "wel passend is bij dit soort acties", zei hij in Nieuwsuur.

'Afspraken geschonden'

Wat ook onderdeel zal zijn van de evaluatie zijn de afspraken met de boerenorganisaties, zegt de woordvoerder van de korpsleiding vandaag. "Wat hadden we beter en anders kunnen doen? En wat is er vooral wel goed gegaan, want uiteindelijk hebben de boeren gisteren in Stroe toch kunnen demonstreren. Alleen de manier waarop ze daarnaartoe gingen, dat was niet wat wij vooraf met de organisatie hadden besproken. Er zijn aan de voorkant goede afspraken gemaakt over de veiligheid. Negen van de tien keer gaat dat ook goed, maar gisteren zagen we dat de afspraken die zijn gemaakt, zijn geschonden."

Misschien moeten er in de toekomst nog strakkere afspraken gemaakt worden met de organisatie van een protest, zegt de woordvoerder. "Of moet de organisatie misschien nog iets meer doen richting de achterban om ervoor te zorgen dat gemaakte afspraken worden nageleefd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl