Zwemster Toussaint grijpt naast WK-medaille op 100 meter rugslag

Geen WK-medaille voor zwemster Toussaint op 100 meter rugslag

Kira Toussaint heeft naast de medailles gegrepen in haar eerste finale bij de WK zwemmen in Boedapest. In de finale van de 100 meter rugslag tikte ze aan als zesde. De Amerikaanse Regan Smith werd wereldkampioen.

Het was voor het eerst in haar carrière dat Toussaint zich had geplaatst voor de finale op de 100 meter rugslag bij de WK langebaan. Bij de wereldkampioenschappen kortebaan streed ze vorig jaar al om de medailles, maar toen tikte ze als vierde aan.

In Boedapest had de rugslagspecialiste zich voor de finale geplaatst met de vierde tijd. Ze gold dus niet als topfavoriete, maar ze kwam maandagavond sterk uit het startblok. Smith en de Canadese Kylie Masse waren dat ook en hadden bij het keerpunt al een flinke voorsprong te pakken.

Toussaint viel daarna wat terug en zette uiteindelijk de zesde tijd neer. Het zilver ging naar Masse en het brons was voor de Amerikaanse Claire Curzan.

Zwemster Toussaint geniet van WK-finale: 'Zo gaaf om hier te staan'

"Ik vond het zo gaaf om hier te staan", glundert Toussaint na haar race. "Tuurlijk had ik harder willen zwemmen, maar ik heb er gewoon heel erg van genoten. Dit was voor mij een oefenwedstrijd en het is al veel beter gegaan dan ik had verwacht. Ik ben een blij mens."

Geen finaleplaats Corbeau en Steenbergen

Caspar Corbeau is er niet in geslaagd zich te plaatsen voor de finale van de 50 meter schoolslag. De in Californië geboren Nederlandse zwemmer werd twaalfde in de halve finales met een tijd van 27,44 seconden.

Corbeau kwam 24 honderdste te kort om een finaleplek te veroveren. Net als in de series zette Nicolo Martinenghi de snelste tijd neer.

De Italiaan, die zondag op de dubbele afstand Arno Kamminga van de WK-titel afhield, was met 26,56 weer iets sneller dan in de series. Titelverdediger Adam Peaty ontbreekt met een blessure.

Bekijk in de carrousel de races van Corbeau en Steenbergen:

Ook Marrit Steenbergen liep een finaleplaats mis. In de halve finales van de 200 meter vrije slag startte ze sterk en lag ze tot halverwege de race op de derde plaats, maar in het tweede gedeelte zakte ze ver weg.

Steenbergen tikte aan als achtste in een tijd van 1.58,93. Met die tijd bleef ze ver verwijderd van de finale, veertien zwemsters waren sneller dan de Nederlandse.

Wereldrecord Ceccon

Op de 100 meter rugslag bij de mannen excelleerde Thomas Ceccon. De 21-jarige Italiaan pakte het goud in een wereldrecord van 51,60. Ceccon, die olympisch zilver won op de 4x100 meter vrij en brons op de 4x100 meter wissel, was 25 honderdste sneller dan het oude wereldrecord van Ryan Murphy.