Nieuwe regering Australië scherpt klimaatdoel voor 2030 fors aan
De nieuwe regering in Australië heeft haar klimaatdoel voor 2030 aangescherpt. De pas aangetreden premier Anthony Albanese wil de uitstoot van broeikasgassen in dat jaar met 43 procent hebben teruggebracht ten opzichte van 2005. De voormalige - conservatieve - regering mikte nog op een reductie van 26 tot 28 procent.
Albanese had al beloofd met ambitieuzere klimaatdoelen te komen dan zijn voorganger Morrison. Die laatste stond juist bekend als voorstander van de kolenindustrie en het uitblijven van een Australische doelstelling kwam hem internationaal op forse kritiek te staan. Uiteindelijk maakte Morrison vorig jaar bekend dat het land in 2050 klimaatneutraal wil zijn. Dat plan blijft ongewijzigd.
Hoe de nieuwe regering de plannen precies wil uitwerken, is nog niet duidelijk. Volgens persbureau AP is het goed mogelijk dat het nieuwe parlement druk zal uitoefenen op de regering om het klimaatdoel nog verder aan te scherpen. De Groenen streven onder meer naar een reductie van 75 procent.
Met de nieuwe doelstelling komt Australië dichter in de buurt van de plannen van andere ontwikkelde economieën. Canada heeft zich bijvoorbeeld een broeikasgasafname van 40 procent ten doel gesteld, de Verenigde Staten mikken op 52 procent. De voorbije jaren kampte Australië meermaals met natuurgeweld, dat mede door klimaatverandering werd veroorzaakt.
Lichten uit om energiecrisis
Het besluit van de regering valt samen met een energiecrisis in het land. De minister van Energie spoorde inwoners van deelstaat New South Wales eerder vandaag aan om de lichten 's avonds pas laat aan te doen, om te voorkomen dat het energienet plat komt te liggen. De minister drong er bij de 8 miljoen inwoners van de deelstaat op aan om tussen 18.00 en 20.00 uur de lampen nog uit te laten.
Australië is een van de grootste exporteurs van kolen en vloeibaar aardgas, maar kampt sinds een maand met een energiecrisis. Driekwart van de elektriciteit in het land wordt opgewekt met behulp van kolen. Maar verschillende kolencentrales kampten de afgelopen weken met storingen, terwijl de vraag naar elektriciteit vanwege de winter juist toeneemt. Ook de hoge energieprijzen wereldwijd spelen een belangrijke rol.