Kim Busch
NOS Sport

Nederland met nieuwe lichting naar WK zwemmen: 'Nu mogen zij dat varkentje wassen'

Geen Ranomi Kromowidjojo en geen Femke Heemskerk. Na het afscheid van de twee zwemgrootheden, doet Nederland vanaf dit weekend met een selectie vol aanstormend talent mee aan de WK zwemmen in Boedapest. Bondscoach Mark Faber kijkt daarom vooral naar de toekomst.

Het was de afgelopen jaren steevast raak voor de Nederlandse ploeg op de 4x100 meter vrije slag bij de vrouwen, met ervaren sterren die altijd leverden. Die weelde is er nu niet, weet Faber, maar dat biedt ook juist nieuw perspectief.

Ontwikkeling

"Sommige mensen praten nu al over medailles, maar dat is waarschijnlijk nog te vroeg. Ik hoop vooral dat we nieuwe verrassingen zien en dat de jongens en meiden stapjes zetten", blikt Faber vooruit.

Zo realistisch moet hij misschien ook wel zijn. Met Marrit Steenbergen (22), Valerie van Roon (23) , Kim Busch (23), Tessa Giele (19) en Kira Toussaint (28) als achtervang, treedt er op die 4x100 meter een piepjong gezelschap op.

De beslissing om aan de estafette mee te doen, werd dan ook niet zomaar genomen. Enige tijd was er twijfel: het afbreukrisico is voor de jonge talenten immers behoorlijk groot.

"Er zit zeker druk op voor die zwemsters", zegt Faber. "Ze hebben grote schoenen te vullen: in de afgelopen dertig jaar waren we altijd finalist. Nu mogen zij dat varkentje gaan wassen. Maar anderzijds is er nu ook een gevoel dat we wel zien waar het schip strandt. Er is een kansje om de finale te halen. Het is lastig, maar we gaan ervoor."

Marrit Steenbergen (22)

En toch, luisterend naar de bondscoach lijkt de lange termijn op dit moment echt belangrijker dan grote successen in Hongarije. "We kijken ook met een schuin oog naar de Olympische Spelen in 2024 en zelfs naar die van 2028. Voor nu hoop ik dat de zwemmers individueel hun beste tijden van het seizoen neerzetten en er een paar persoonlijke records worden gezwommen."

Meer druk op Kamminga

Bij de mannen ligt er wat meer druk op de schouders van de 26-jarige Arno Kamminga. Zijn grote concurrent en olympisch kampioen Adam Peaty viel geblesseerd weg.

Nu is Kamminga dé te kloppen man. Hij won de afgelopen weken de Swim Tour door Zuid-Europa, maar heeft nog geen tijden gezwommen zoals op zijn piek bij de Olympische Spelen in Tokio.

"Arno staat er goed voor, hij heeft een goed trainingsblok achter de rug en won alles in Zuid-Europa. Maar straks in Boedapest zijn er meer kapers op de kust", voorspelt Faber. "Ondanks de absentie van Peaty is het niet zo dat hij dan zomaar even wint. Dat wordt heel lastig, maar ik hoop dat hij een robbertje meevecht."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl