Fed-president Jerome Powell
NOS NieuwsAangepast

Grootste Amerikaanse renteverhoging in bijna 30 jaar

De Amerikaanse centrale bank, de Fed, verhoogt de basisrente met 0,75 procentpunt. Zo'n forse verhoging vond 28 jaar geleden voor het laatst plaats. Om de inflatie te beteugelen heeft de bank besloten om de rente meer te verhogen dan werd verwacht. Het rentetarief varieert daardoor nu tussen de 1,5 procent en 1,75 procent.

De inflatie is in veertig jaar niet zo hoog geweest in Amerika: vorige maand bedroeg die 8,6 procent. Net zoals de centrale bank in Europa houdt de Amerikaanse centrale bank een inflatiegrens aan van twee procent.

Met de forse rentemaatregel wijkt de Amerikaanse centrale bank af van hun eerder ingeschatte 0,5 procentpunt verhoging. De voorspelbaarheid van de bank loopt daardoor weliswaar een deuk op, maar volgens voorzitter Jerome Powell is daadkrachtig optreden tegen de hoge inflatie nodig. "Het is duidelijk dat zo'n verhoging ongewoon is en ik verwacht niet dat dit gebruikelijk zal zijn in de toekomst."

Oorlog en lockdown

Powell zegt alert te blijven op inflatierisico's, zeker omdat de Russische invasie in Oekraïne en de lockdowns in China voor een stijging van de inflatie en economische problemen zorgen. "Maar we nemen de beslissingen vergadering per vergadering en zullen zo duidelijk mogelijk communiceren over onze denkwijze", benadrukt Powell.

Het is de derde keer dit jaar dat de rente wordt verhoogd door de Amerikaanse centrale bank. In de strijd tegen de hoge inflatie ging de rente in mei met een half procent omhoog. Geld lenen wordt door een hoge rente duurder. Een hypotheek, kredieten of investeringen kosten dus ook meer. Als minder wordt uitgegeven, terwijl de productie gelijk blijft, zal de inflatie dalen, is de achterliggende gedachte.

Door een verhoging van de rente stijgt de dollarkoers ook. Dat is gunstig voor exporterende bedrijven in Europa: hun producten worden goedkoper voor de Amerikanen en dat kan tot meer Europese export naar de Verenigde Staten leiden.

Niet direct lagere prijzen

Gedurende de coronapandemie werd de Amerikaanse rente verlaagd en startte de Fed met een grootschalig steunprogramma. Die maatregelen waren toen nodig om de economie overeind te houden. Maar de Amerikaanse economie is na de pandemie bezig met herstel en kampt nu, net als in Europa, met torenhoge inflatie.

Vorige week maakte de Europese Centrale Bank bekend de rente voor het eerst in elf jaar te verhogen vanwege de inflatie. Maar dat betekent niet dat de hogere rente direct doorwerkt in lagere prijzen van goederen en diensten. Zo worden boodschappen niet meteen goedkoper, dat duurt al gauw een half jaar tot een jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl