NOS Voetbal

Van Gaal haalt penaltygoeroe 'Professor Tim' aan, maar wie bedoelt hij daarmee?

  • Jesse Wieten

    redacteur NOS Sport

  • Jesse Wieten

    redacteur NOS Sport

Huiswerk voor de spelers van het Nederlands elftal. Ze moeten bij hun clubs strafschoppen gaan oefenen. En dat niet alleen. Ze moeten dat doen volgens een bepaalde methode, zo vertelde bondscoach Louis van Gaal tegen de NOS.

"Ze moeten de visie volgen die wij hebben aangegeven", zei Van Gaal. "Dat is niet mijn visie, maar het is de visie van wetenschappers. Professor Tim zit achter dat plaatje en Frans Hoek (keeperstrainer, red.) en ik voeren dat uit. Het wordt minder een loterij dan."

Later meer over 'Professor Tim'. Met zijn misser van afgelopen zaterdag tegen Polen schreef Memphis Depay geschiedenis. Het was zijn derde gemiste strafschop in het Nederlands elftal, geen speler miste er meer (strafschoppenseries uitgezonderd). "Gelukkig doet hij het nu. Op het WK schiet hij ze er gewoon in", voorspelde Van Gaal.

Depay schoot eerder ook 10 strafschoppen raak, een flink deel van zijn totale productie van 41 doelpunten in Oranje. Met die 10 rake penalty's is hij eveneens recordhouder.

'Anders waren we al wereldkampioen geweest'

In de aanloop naar het WK laat Van Gaal niets aan het toeval over en strafschoppen kunnen op een eindtoernooi heel belangrijk zijn, zo weet de bondscoach uit eigen ervaring. Dinsdag werd er aan het einde van de training voor de tweede keer deze interlandperiode geoefend op het nemen van penalty's.

"Dat doen we niet voor niets", sprak Van Gaal zijn spelers toe. "En nogmaals, wat Frans (Hoek, red.) zegt: wij hebben jullie te leen, je moet het ook bij je club gaan oefenen. Want dat is op een WK ongelooflijk belangrijk. Dat heb je gezien bij ons. Anders hadden we in de finale gestaan en waren we al wereldkampioen geweest. Dat mag ons niet meer overkomen."

Van Gaal doelde daarmee op de halve finale van het WK in 2014, toen hij met Oranje na penalty's werd uitgeschakeld door Argentinië. Ron Vlaar en Wesley Sneijder faalden vanaf elf meter. Ook in 1998 strandde Nederland na penalty's in de halve finales. Phillip Cocu en Ronald de Boer misten tegen Brazilië.

Kijk hieronder hoe Louis van Gaal aan zijn spelers het belang van het oefenen van strafschoppen uitlegt en zijn nadere toelichting voor de camera van de NOS.

Naast een blik op de potentiële strafschoppennemers wordt ook nadrukkelijk naar de keepers gekeken. Een penaltykiller is meer dan welkom. De keeperswissel van Tim Krul in 2014 staat nog in het geheugen gegrift. De Australische bondscoach herhaalde dat kunstje maandag.

"We testen het nu allemaal", zei Van Gaal. "Dan gaat het om reactiesnelheid en ook de 'reach' (spanwijdte, red.) van de keeper. En hoe hij spelers uit hun concentratie haalt."

'De perfecte, onhoudbare strafschop'

Terug naar 'Professor Tim'. Een gerenommeerde professor uit Engeland, genaamd Tim Cable, leidde in 2009 namens de Liverpool John Moores University een onderzoeksteam dat honderden strafschoppen analyseerde, op basis van camera's die door televisiezender Sky Sports in het net waren geplaatst bij wedstrijden in de Premier League en de Champions League.

Het leverde een beeld op van de 'perfecte, onhoudbare' strafschop. Volgens de onderzoekers moet die aan de volgende voorwaarden voldoen:

- de bal moet de doellijn passeren op 0,5 meter onder de lat en 0,5 meter van de paal

- de bal moet met minimaal 105 kilometer per uur worden geschoten

- de aanloop moet uit vijf tot zes stappen bestaan

- de penaltynemer moet zijn aanloop beginnen op de rand van het strafschopgebied en aan komen lopen in een hoek van 20 tot 30 graden ten opzichte van de stip

Is deze Tim Cable de 'Professor Tim' van Van Gaal? Nee. Navraag bij de KNVB leert dat Van Gaals strafschoppengoeroe luistert naar de naam Tim Janssen, één van de mensen van het performance-team van de KNVB. Een analist uit eigen stal, dus.

Wat de strafschoppenvisie van de 'Professor Tim' van de KNVB precies inhoudt, wilde Van Gaal niet zeggen. "Dat is een hele filosofie, maar die ga ik niet vertellen, want anders maak ik andere landen wijzer."

'Jij schoot 'm over'

Depay schoot zaterdag tegen Polen hoog op de paal. Als die strafschop volgens de filosofie van 'Professor Tim' van de KNVB was geschoten, en dat is logisch als er al was geoefend, dan lijkt die qua richting een beetje op de 'perfecte, onhoudbare' van de Engelse 'Professor Tim'. De aanloop was echter vrij kort.

Nations League-strafschoppen Depay: van de stift tot de paal

Van Gaal gaf aan dat hij op basis van de twee penaltysessies in deze weken al een beeld heeft van wie er in staat is een strafschop te benutten op de voorgeschreven manier.

"Ik heb er nu al een paar gezien die afvallen", zei de bondscoach op de persconferentie. Met een knipoog keek hij naar Matthijs de Ligt naast hem en zei: "Jij schoot 'm over."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl