NOS Nieuws

Wekdienst 8/6: OM start met afronding Marengo-proces • Erehaag voor 9-jarige Gino

Goedemorgen! Het Openbaar Ministerie begint vandaag aan het requisitoir in het Marengo-proces, en in Kerkrade wordt een stille tocht voor de 9-jarige Gino gehouden.

Eerst het weer: vanochtend gaat het vanuit het zuidwesten enige tijd regenen. In de loop van de middag wordt het geleidelijk droger. De maximumtemperaturen liggen tussen de 15 en 19 graden. In de avond valt hier en daar nog een bui. Morgen ook kans op een bui en het wordt dan zo'n 20 graden.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. En bekijk hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Het Openbaar Ministerie (OM) begint met de afronding van het Marengo-proces tegen Ridouan Taghi en zijn medeverdachten. Het OM zet het bewijs in de zaak de komende dagen op een rij. Het requisitoir in de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam eindigt op 28 juni met de strafeisen tegen de verdachten.
  • In Amsterdam houden Stichting Free a Girl en de Mexicaanse politie een persconferentie over de aanhouding van Nelson M., die de verboden pedofielenvereniging Martijn zou hebben voortgezet. M. is opgepakt in Mexico, de politie nam hierbij onder meer een vuurwapen, foto's van kinderporno en harde schijven in beslag.
  • In Kerkrade wordt vanavond een stille tocht gehouden voor de 9-jarige Gino. Omdat de jongen van mooie voertuigen hield, wordt een erehaag gevormd van zo'n 200 auto's en motoren. De route van de tocht leidt naar de speelplek waar Gino woensdagavond voor het laatst werd gezien, schrijft 1Limburg.
  • Het Nederlands Elftal speelt in Wales de tweede wedstrijd van de Nations League. Om 20.45 uur is de aftrap.

Wat heb je gemist?

Het kabinet gaat jaarlijks 10 miljoen euro geven aan ondernemers om ondermijning te bestrijden. Het geld moet ze helpen om zich tegen criminelen te weren, zoals drugscriminelen die op zoek zijn naar een schuur voor hun drugslab. Met het bedrag wordt onder meer een vertrouwenspersoon ingezet waar deze ondernemers terecht kunnen.

De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb, die veel te maken heeft met drugssmokkel via de haven, vindt de jaarlijkse 10 miljoen te weinig. Hij wil onorthodoxe maatregelen, zoals het controleren van alle binnenkomende containers.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Ook de Spaanse kust merkt de gevolgen van klimaatverandering. Door fellere stormen en een stijgende zeespiegel spoelen stranden weg. Pal langs de kust bij Barcelona loopt de oudste spoorlijn van het land. Gevreesd wordt dat het spoor het gevecht tegen het water verliest.

De Spaanse regering, eigenaar van het spoor, is niet van plan de lijn te verplaatsen. In 2020 werd nog 12 miljoen euro uitgegeven om een stuk van twee kilometer te herstellen na de schade die de orkaan Gloria aanrichtte. Het zijn lapmiddelen, zeggen sommigen, die de lijn niet zullen redden.

Reizigers en omwonenden merken dat het spoor het zwaar te verduren heeft:

Het oudste spoor van Spanje verliest het van de zee

Fijne woensdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl