Een koe op West-Java krijgt vitaminen ingespoten
NOS Nieuws

Mond-en-klauwzeer in helft Indonesische provincies, Australië overweegt reisverbod

Bij een uitbraak van mond-en-klauwzeer (mkz) in Indonesië zijn minstens 20.000 koeien besmet geraakt. Een maand na de eerste zieke koe is mkz in bijna de helft van de Indonesische provincies vastgesteld.

De ziekte werd begin mei op Java ontdekt, het dichtstbevolkte eiland van Indonesië. Een week later werd het geconstateerd bij koeien in Atjeh, een paar duizend kilometer verderop op Noord-Sumatra.

Sommige provincies hebben dierenmarkten gesloten. Ook zijn er vervoersverboden, maar die worden matig gehandhaafd, waardoor het virus zich nog steeds verspreidt. Naar verwachting liggen de werkelijke cijfers stukken hoger dan de 20.000 zieke dieren die het landbouwministerie meldt.

Door de uitbraak dreigt een tekort te ontstaan aan koeien voor onder meer het Offerfeest, dat over een maand wordt gevierd. De dieren zijn populair als offer in het land met de grootste moslimgemeenschap ter wereld.

In het naastgelegen Australië maken ze zich zorgen over de uitbraak van mond-en-klauwzeer in Indonesië. In de Australische vleesindustrie gaat per jaar omgerekend zo'n 21 miljard euro om. Sinds kort zijn de grenzen, die vanwege corona lang dicht waren, weer open en reizen veel Australiërs naar Bali.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl