Casper Ruud
NOS Sport

Ruud verslaat Cilic op Roland Garros en staat voor het eerst in grandslamfinale

Casper Ruud heeft voor het eerst in zijn tenniscarrière de finale van een grandslamtoernooi gehaald. De 23-jarige Noor versloeg in de halve finales van Roland Garros servicekanon Marin Cilic in vier sets: 3-6, 6-4, 6-2, 6-2.

Voorafgaand aan dit toernooi was het beste resultaat van Ruud op een grandslamtoernooi de vierde ronde op de Australian Open. Op Roland Garros kwam hij nooit verder dan de derde ronde. Ook voor zijn tegenstander Cilic, US Open-winnaar in 2014, was het voor het eerst dat hij in de halve finales stond op het gravel in Parijs.

Eerste set voor Cilic

Op de winst in de eerste set van Cilic was weinig aan te merken. Ruud probeerde in de rally te komen, maar de 33-jarige Kroaat gunde met agressief en explosief spel de Noor simpelweg niet genoeg tijd voor gedegen returns.

Marin Cilic

Ruud veranderde daarna van tactiek in set twee. Om te ontkomen aan de verwoestende forehands van Cilic probeerde hij hem op de achterlijn te houden met hoge en diepe topspinballen.

De Noor slaagde in zijn opzet. Hij nam de controle in de wedstrijd over vanaf de baseline, stuurde met gevarieerd spel de Kroaat van het kastje naar de muur en kwam op een 2-1 voorsprong in sets.

Nu was het aan Cilic om te proberen de partij weer naar zijn hand te zetten. Een adequaat antwoord vond hij niet en Ruud was bovendien amper te betrappen op onnodige fouten.

Klimaatactiviste

In de derde set lag het duel even stil, toen een klimaatactiviste zich aan het net had vastgeketend. Terwijl de beveiliging haar probeerde van het gravel te verwijderen, verlieten de spelers tijdelijk de baan.

Klimaatactiviste verstoort halve finale Roland Garros tussen Ruud en Cilic

In de finale treft Ruud Rafael Nadal. De Spanjaard stond in de andere halve finale eerder vandaag op voorsprong tegen Alexander Zverev, toen de Duitser met een enkelblessure moest opgeven. Hij kwam nog wel even terug op krukken om Nadal te feliciteren met zijn finaleplaats.

Nadal en Ruud speelden nooit eerder tegen elkaar.

Finale

De strijd om de titel op Roland Garros begint zondag om 15.00 uur. Een dag eerder op hetzelfde tijdstip staan Iga Swiatek en Coco Gauff in de vrouwenfinale van het grandslamtoernooi in Parijs.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl