Cristiano Ronaldo

Spanje en Portugal gelijk, veel vragen over zeldzame reserverol Ronaldo

De Iberische derby tussen Spanje en Portugal is voor de vijfde keer op rij in een gelijkspel geëindigd. Beide landen scoorden één keer in het groepsduel in de Nations League: 1-1.

De afgelopen twee keer bleef het zelfs 0-0, maar de supporters in Sevilla zagen donderdagavond in ieder geval doelpunten.

Ronaldo op de bank

Cristiano Ronaldo begon voor het eerst sinds oktober 2017 niet in de basis bij Portugal en viel na ruim een uur in. Bondscoach Fernando Santos moest daar na de wedstrijd veel vragen over beantwoorden.

"Cristiano Ronaldo? Ze vragen vaak waarom hij een wissel is. Het is de 'miljoen-dollarvraag'. Ik was van mening dat het voor deze wedstrijd beter was om de spelers te gebruiken die ik gebruikte", aldus Santos.

"Ik wilde Andre Silva dit keer laten spelen, omdat hij hard werkt, kan aansluiten en dingen doet die Cristiano niet kan. Cristiano kan heel veel, hij is niet voor niets de beste speler ter wereld. Ik ga veel rouleren de komende wedstrijden, alle spelers moeten klaar zijn als ik ze nodig heb."

Portugese bondscoach passeert Ronaldo: 'Silva was beter geschikt, die werkt hard'

In de beginfase van het duel kreeg Spanje de eerste kans, maar een inzet van Gavi verdween via de inmiddels 39-jarige Pepe naast het doel van Diogo Costa. Nadat Rafael Leão op aangeven van Raphaël Guerreiro een Portugese kans om zeep had geholpen, sloeg Álvaro Morata toe. De spits was het eindstation van een vlijmscherpe counter: 1-0.

Carlos Soler kreeg vervolgens tot twee keer toe een kans op de tweede Spaanse treffer, maar de middenvelder faalde in de afwerking. Aan de overzijde schoot André Silva uit de draai naast.

In de tweede helft had Leão na bijna een uur de gelijkmaker op zijn voet. De aanvaller van AC Milan schoot echter op het been van keeper Unai Simon.

Gelijkmaker

De 1-1 viel uiteindelijk toch, zo'n tien minuten voor tijd. De ingevallen Ricardo Horta, in pas zijn tweede interland, herstelde het evenwicht. De eerste Portugese winst ooit op Spaanse bodem zat er niet meer in. Jordi Alba kreeg nog wel een enorme kopkans. De bal ging tot ontzetting van de Spaanse supporters naast.

Morata viert zijn treffer

In dezelfde groep 2 van Divisie A, de hoogste van de Nations League, wist Tsjechië met 2-1 te winnen van Zwitserland. Zondag ontvangen de Tsjechen de Spanjaarden.

Divisie B

Feyenoord-doelman Ofir Marciano maakte in Divisie B een slechte beurt bij Israël, dat met 2-2 gelijkspeelde tegen IJsland. Marciano ging vlak voor rust bij een 1-0 voorsprong in de fout bij een voorzet en zag Thórir Helgason profiteren.

Noorwegen zegevierde door een treffer van Erling Haaland bij Servië (0-1), terwijl Zweden in en tegen Slovenië de sterkste was (0-2).