De P+R Genneper Parken in Eindhoven kostte ruim twintig miljoen
In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS Nieuws

Ook na een jaar nauwelijks auto's in parkeergarage Eindhoven

Een parkeergarage in Eindhoven is ook een jaar na de opening nog altijd grotendeels ongebruikt. De garage aan de rand van de stad kostte ruim twintig miljoen euro, maar bijna niemand parkeert er zijn auto.

De parkeergarage met vijf verdiepingen was bedoeld om het centrum van Eindhoven autoluwer te maken. Maar de afgelopen maanden parkeerden dagelijks gemiddeld slechts 29 mensen er hun auto. In totaal blijven volgens Omroep Brabant dagelijks 612 plekken leeg.

Een half jaar geleden meldde de regionale omroep al dat de parkeergarage amper wordt gebruikt. Dat is nog steeds het geval. "De cijfers stijgen, maar ze stijgen wel heel weinig. Daar ben ik eerlijk in", zegt verantwoordelijk wethouder Monique List tegen de regionale omroep.

Een half jaar geleden noemde de wethouder corona als een oorzaak voor de leegte. De vraag rijst waarom de mensen nu nog steeds weg blijven. "We weten dat het vinden van een P+R altijd een tijdje duurt", zegt List. "Daar moet op een gegeven moment een stijgende lijn komen."

'Stadscentrum te makkelijk te bereiken'

Het idee is dat wie bij de parkeergarage parkeert, daarna met de bus, deelscooter of elektrische fiets naar het centrum kan. Verkeersdeskundige Peter van der Waerden van de TU in Eindhoven denkt dat mensen juist hierdoor geen gebruik maken van de parkeergarage. "Het maken van een overstap van je eigen auto naar bijvoorbeeld een bus of een scooter is toch een drempel. Vooral als je daarvoor aparte kaartjes moet kopen."

Daarnaast is het centrum van Eindhoven nu makkelijk met de auto te bereiken, vindt hij. "En er zijn ook voldoende parkeerplekken in parkeergarages en op straat."

Volgens Van der Waerden moet de gemeente gerichter adverteren en diensten aanbieden. "Bijvoorbeeld de auto wassen terwijl je aan het winkelen bent. Of dat je aankopen na het shoppen bij de parkeergarage worden afgeleverd."

De verkeersdeskundige adviseert verder de parkeertarieven in het centrum flink omhoog te gooien. Dan wordt goedkoper parkeren bij de P+R vanzelf aantrekkelijker.

Zorgen

Wethouder List verwacht dat het binnenkort beter wordt. "Vanaf de zomer moeten de cijfers gaan stijgen. Dan begint bij ons het 'feestseizoen' met veel evenementen, zoals Guus Meeuwis. En in het najaar met de Dutch Design Week en GLOW."

De wethouder erkent wel dat als de cijfers niet harder gaan stijgen er wel een probleem is. "Als het zo langzaam blijft stijgen, ga ik mij echt zorgen maken. Dan moeten we die communicatie anders gaan doen. Dan moeten we een heel goede analyse maken met misschien wel een enquête onder bezoekers. Waarom men daar niet parkeert", zegt ze.

"Als de aantallen over vijf jaar nog zo zijn, dan kun je misschien zeggen dat het mislukt is. Dat ga ik nu niet zeggen."

Advertentie via Ster.nl